CTP: Dăncilă a spus: „Merg la referendum”. Asta e nesupunerea totală

Data actualizării: Data publicării:
big_20180224-dscf4086viorica dancila coafura noua gov ro
Foto:

Premierul Viorica Dăncilă s-a separat de președintele PSD, Liviu Dragnea, aproape la fel de mult ca predecesorii ei, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, a spus gazetarul Cristian Tudor Popescu la Digi24. El a identificat și declarația prin care a ieșit la iveală „nesupunerea totală” a Vioricăi Dăncilă.

Într-un interviu pentru Adevărul, Viorica Dăncilă a spus că s-a opus restructurării Guvernului, ceea ce ar fi presupus un vot în Parlament, deși Liviu Dragnea dorea acest lucru. A spus și că va merge la referendumul din 26 mai. A precizat însă că, dacă se va lua o decizie în partid de a boicota referendumul, o va respecta.

Cristian Tudor Popescu a comentat acest declarații:

„Asta cu remanierea mai poate fi încă interpretată, salvată, făcută din vorbe, adică dna prim-ministru ține la acest guvern, a spus că nu vrea guvernul Dăncilă 2. A spus că nu simte nevoia să-l ducă spre revalidare în Parlament, are încredere în acest guvern, de aceea vrea să facă doar remaniere și nu restructurare, care înseamnă implicit o îndoială în legătură cu valoarea guvernului.

Se poate face astfel de gargară să justifici. Ce nu poate fi justificat este acel „da, merg la referendum”, și, mai grav, „dar dacă partidul o să-mi spună că boicotăm, atunci mă supun, sunt înregimentată politic și mă supun”. Dna Dăncilă e de acord că acest referendum are un rost, merită să mergi să votezi – ceea ce e foarte corect, dar să spui asta, după ce dl Dragnea încearcă, dându-și cu levierul în genunchi, după cum îi este obiceiul în ultima vreme, să-l ducă în derizoriu, după ce Tăriceanu vituperează aberant... În aceste condiții, dna Dăncilă spune: da, mă duc să votez. Nu a spus cum o să voteze, dar a spus că merge. Asta e nesupunerea totală”, a spus Cristian Tudor Popescu.

În opinia sa, Viorica Dăncilă „s-a separat de Liviu Dragnea aproape la fel de tare ca domnii Grindeanu și Tudose, care au mers până la ciocnirea pe față cu Dragnea. Și dna Dăncilă este acum în aceeași poziție, cu această declarație cu referendumul”.

Cristian Tudor Popescu vorbește și despre motivele acestei schimbări.

„D-na Dăncilă e premier de un an și jumătate. La început nu a înțeles nimic din acest cuvânt , prim-ministru, nici nu avea cum, nu avea experiență. Și-a asumat rolul de marionetă a lui Dragnea, executând și cele mai imbecle și scelerate cereri, cum ar fi cea cu mutarea ambasadei la de la Tel Aviv la Ierusalim. A făcut asta pentru că nu se simțea sigură, însă timpul a trecut și acum își pune și ea problema pentru viitor.

Poate că Dragnea nu e veșnic. Dacă pică, ce se întâmplă? Se gândește ce rămâne din imaginea ei. Ca Emil Boc ca premier al lui Traian Băsescu? Dna Dăncilă nu vrea asta.

Pe de altă parte, dacă Dragnea nu pică, ci se întărește, ce va face Dragnea cu buna și neconflictuala dnă Dăncilă? O execută, cum i-a executat pe mulți alții. Pe unde mai e Sevil Shhaideh (prima propunere de prim-ministru făcută de Dragnea, după ce PSD a câștigat alegerile din 2016, n.r)? Din câte am înțeles, nici nu-i mai răspunde la telefon.

Pe de altă parte, se gândește că lui Dragnea îi e practic imposibil să o dea afară. E foarte greu să construiască o justificare pentru a o da afară. Mare parte din electoratul PSD nu a înțeles de ce a fost înlocuit Tudorel Toader. Și-a calculat bine poziția”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Ce va face acum Viorica Dăncilă?

„Asta e problema. Poate s-a întâmplat cu dna Dăncilă ce s-a întâmplat cu Thomas Becket”, a spus Cristian Tudor Popescu, făcând referire la arhiepiscopul de Canterbury, fost prieten al regelui Henric al II-lea, care a devenit devotat bisericii și dușman al monarhului după ce a fost numit în funcție.

„Poate că dna Dăncilă a înțeles în sfârșit, cu toată ființa ei, unde se află, că este prim-ministrul României, că are o forță uriașă și că poate influența viitorul acestei țări. Poate că dintr-o dată și-a dat seama de lucrul ăsta și va acționa altfel, ca prim-ministru, de acum înainte”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri