CTP, despre incidentele de la Suceava: La viitoarele mitinguri, Dragnea o să îi cheme probabil pe cei care l-au „gardat” la Înalta Curte

Data actualizării: Data publicării:
ctp 0404

Gazetarul și scriitorul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre cele două incidente de la mitingul PSD de la Suceava, unde Liviu Dragnea a fost enervat de doi bărbați - unul nu a dorit să dea mâna cu el și l-a numit „hoț”, iar al doilea i-a răspuns curajos la o întrebare a liderului PSD. CTP spune că aceste incidente ar trebui să îl îngrijoreze pe Dragnea. Gazetarul invită și la un exercițiu de imaginație: extrapolarea celor două cazuri de la Suceava, unde a avut loc un miting controlat de partid, la un miting „la liber”.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Liviu Dragnea și, cum i-am spus noi, „personajul anonim”. Strigătul acela din mulțime „Ce am făcut?” și răspunsul „Nimic!”, apoi „Nimic ești tu!”.

Cristian Tudor Popescu: Asta ar trebui să-l îngrijoreze pe domnul Dragnea. Vasăzică, domnul Dragnea s-a găsit acolo la Suceava, la Dumbrăveni, s-a găsit într-un loc unde nu trebuia să se audă musca. Și vrăbiile în zbor trebuiau să strige, trecând pe acolo, „Dragnea, președinte!”. Era, la Dumbrăveni, totul sub control, cum era pe vremea lui Ceaușescu – ședința trebuie "pregătită", adunarea trebuie bine "pregătită". Or acolo a avut două evenimente pentru care vor „zbura” probabil niște oameni din organizare.

Acel tânăr cu jachetă galbenă, înconjurat de sute de PSD-iști - trebuie să ai niște nervi tari, ca înconjurat de sute de PSD-iști să faci așa ceva – i-a spus „Nu dau mâna cu hoții!”. Nici mai mult, nici mai puțin. Putea să spună, „Domnule, nu dau mâna!”... Nu, a spus „Nu dau mâna cu hoții!”. Iar celălalt - „Ce-am făcut noi?” (întrebarea pusă de Liviu Dragnea – n.red.) - a răspuns, din sală, „Nimic!”. Și s-au și speriat ăia din jur. Exact ca la ședințele de partid de dinainte de '89, când cineva spunea ceva în afara desfășurătorului ședinței și până când intrau grupurile de presiune – erau pregătite, dacă cineva o ia razna –, imediat să fie unii care să spună „lasă că știm noi, tovarășu', știm ce probleme are, lăsați tovarășu', știm noi”. Și să-l blocheze. Or aici înțeleg că nu l-a blocat nimeni.

Sunt două incidente de securitate pentru domnul Dragnea, de securitate a imaginii lui de forță, foarte grave. Faptul că s-au găsit doi oameni acolo unde ar fi trebuit să fie o „simfonie”, „Dragnea, președinte!”, e grav. Ar trebui să se gândească atent la asta.

Faceți extrapolarea. Dacă ai avut două cazuri în condițiile alea, când era totul controlat de partid, presupus a fi controlat, când o să fie la liber cam cum se multiplică cei doi?

Cosmin Prelipceanu: Există vreo semnificație geografică a acestei întâmplări? Pentru că putem pune în contrapondere mitingul de la Craiova, care a fost impecabil din punctul de vedere al organizării.

Cristian Tudor Popescu: Da, e foarte bună observația. Acolo, dimensiunile au fost mult mai mari. Mult mai multă lume, mult mai greu de ținut lucrurile sub control, și totuși nu a avut niciun astfel de incident. În vreme ce aici... lume mult mai puțină, câteva sute de oameni... Acolo au fost 40.000 de oameni și n-ai avut nimic împotriva ta. Deci asta înseamnă că în zona asta de Moldova de nord domnul Dragnea nu controlează la fel de bine lucrurile ca în Craiova. Asta e concluzia logică pe care o tragi...

Cosmin Prelipceanu: Și gestul protestatarului care are curajul ca în mijlocul celor de altă culoare politică să spună lucrurile acestea?

Cristian Tudor Popescu: V-am spus, este un om cu nervii tari. Nu știu dacă e simpatizant de partid sau dacă e membru... E o persoană cu curaj.

Cosmin Prelipceanu: Îl vedeți pe Liviu Dragnea continuând mitingurile acestea după incidentele de la Suceava?

Cristian Tudor Popescu: Da, sigur că da. O să le continue, încercând să le organizeze cât mai bine ca să nu se mai întâmple așa ceva. O să îi cheme probabil pe cei care l-au „gardat” la Înalta Curte, când s-a dus cu inșii ăia cât ușa, civili. Că nu i-au ajuns jandarmii, a mai chemat și civili. Îi cheamă pe ăștia, ca fiind reprezentanții românilor adevărați care vor să-și apere eroul în fața „asasinilor” de la Athene Palace, care nu au renunțat, și ăștia or să aibă grijă la mitingurile următoare să se uite foarte atent la fețele celor din jur și la ce fac ei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri