CTP, despre măsurile anunțate de coaliție: Dăm banii ăștia. Și cu ce îi acoperim la buget? Cu pielea ursului din pădure

Data actualizării: Data publicării:
nicolae ciua si marcl ciolacu de vorba la pupitru
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că ar trebui introdus și un impozit pe capitalul electoral. Declarația a fost făcută la emisiunea „Cap limpede” de la Digi24 în contextul în care Guvernul a anunțat un pachet de măsuri în valoare de 1,1 miliarde de euro de sprijin pentru populație, care include amânarea ratelor la bănci, un sprijin de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri mici și o creștere salarială pentru bugetari. Pachetul prevede și înghețarea angajărilor la stat, dar abia de la 1 iulie.

Cristian Tudor Popescu: Și până la 1 iulie ce credeți că se întâmplă? Deja se angajează, am auzit, la Ministerul Fondurilor Europene, că e nevoie, 300 de inși. Eu nu zic că e rău, dar parcă văd că până la 1 iulie o să se angajeze peste tot în draci, pentru că vine 1 iulie și nu se mai fac angajări. Până atunci, sunt atâtea nepoate, verișori, clienți care trebuie puși în niște funcții bune.

Soluția ar fi fost să se aplice imediat, deci de mâine nu se mai fac angajări. Și tot de mâine se fac restructurări. Cuvântul ăsta nu l-am auzit. N-au niciun interes, nici PSD, nici PNL, să pronunțe așa ceva. Asta înseamnă să scoată de acolo niște inși care iau bani degeaba – asta e vechea problemă a administrației din România, nu se atinge nimeni de ei. În schimb, se aruncă această idee că de la 1 iulie se opresc angajările la stat.

Măsurile astea sunt luate ca și cum prin august, așa, pe la sfârșitul verii, se va lumina totul. O să ne fie bine și avem o perioadă grea, e greu acum, iunie, iulie, august și după aia gata, s-a rezolvat. Așa sunt luate aceste măsuri.

Noi suntem acum în vreo 3-4-5 crize convergente și dependente una de cealaltă. Este una dintre cele mai virulente situații în care se găsește umanitatea din ultimele decenii. Avem o criză inflaționistă care deja a explodat, a luat foc în toată lumea, avem o criză energetică și avem o criză alimentară. De criza climatică nici nu mai vorbim, că roade în continuare crâncen, dar nu se mai gândește nimeni la ea acum pentru că sunt astea 3.

Aceste 3 crize – inflația, rezultată de fapt din restricțiile energetice, ce se va întâmpla din punct de vedere politic, și criza alimentară – criza energetică și cea alimentară vor fi întreținute cu sârguință de Rusia, care are tot interesul să spună în clipa de față: uite de ce suferiți de foame, uite de ce vă omoară prețurile, din cauza lu’ NATO și a lu’ UE. Ăsta este discursul și vor persista. Este foarte greu, de pildă, să creezi niște culoare pentru porturile ucrainene acum, încearcă Marea Britanie să facă niște coridoare acolo, se trimit rachete antinavă, în speranța că vor putea îndepărta navele rusești. Dar să ne gândim câte mine sunt lansate deja acolo în apă, cât va mai lua până să se demineze. E foarte greu de presupus că zona aceea va putea fi eliberată în timp util.

Și atunci, aceste crize vor dura ani de zile. Măsurile acestea – 700 de lei, asta e o injecție cu bani, 700 de lei care o să ajute cât o să ajute pensionarii. Și după aia ce facem? Crizele nu încetează în august-septembrie. Dimpotrivă, în iulie se va dubla prețul gazelor, deși e vară. Prețul alimentelor nu va scădea sub nicio formă. O să continue să crească la toamnă, la iarnă. Aceste măsuri sunt ca și cum lucrurile s-ar îmbunătăți în 2-3 luni.

Bineînțeles că ele sunt măsuri din care câștigă electoral cel mai mult PSD, pentru că ele sunt interpretate de populație și de electoratul PSD ca măsuri ale stângii. Au fost anunțate de dl Ciolacu, care capitalizează electoral. Văd că pe capitalul electoral nu se pune impozit. Se vorbește de impozitul pe muncă, de impozitul pe capitalul financiar, dar poate ar trebui să ne gândim și la impozitul pe capitalul electoral pe care-l realizează unii, care este principalul beneficiu în cazul de față. În special pentru PSD și, mai puțin, dar este, și pentru Ciucă, pentru premier. Pentru PNL nu. Nu sunt văzute aceste măsuri ca „PNL dă la oameni”, în momentul de față.

Pe termen lung deja s-a făcut ceva, s-a anunțat, bănuiesc că e ceva serios, în materie de energie. La Doicești, în fosta centrală de acolo, se va monta un reactor nuclear de mici dimensiuni importat din SUA, cu know-how-ul corespunzător. Vorbim de câțiva ani, dar măcar este o perspectivă de a schimba ceva din punct de vedere energetic.

Dacă vorbim de perspectivă, hai să ne gândim și de unde se iau banii pentru măsurile de acum, adică pentru 700 de lei, pentru banii dați bugetarilor – pentru că se dă o creștere salarială bugetarilor – cele 9 luni care, după părerea mea, nu e o măsură bună. Ce presupune ea? Peste 9 luni va fi lumina? Azi e întunericul și peste 9 luni va fi lumina? Nu, peste 9 luni sunt șanse considerabile să fie cel puțin la fel de rău ca acum. Și dimpotrivă, cei care vor trebui să plătească atunci, peste 9 luni, vor avea o situație și mai grea. Nu vor fi eliberați, nu vor avea buzunarele pline ca să poată să plătească din urmă ratele și dobânzile pe 9 luni de zile. Vor fi probabil într-o situație și mai grea decât asta. Așa că ce am rezolvat?

Asta este ce trebuie să avem în cap tot timpul, lucrurile merg în momentul de față într-o singură direcție: cel puțin în mai rău. Nu are cum să fie altfel. Să fim realiști!

Dăm banii ăștia – 9 luni, sfertul de salariu, 700 de lei – și cu ce îi acoperim la buget? Și ni se spune că îi acoperim cu pielea ursului din pădure, care va fi arsă și mâncată. Asta ni se spune. Avem la prezent: se dau 700, se dă creștere salarială, 9 luni, cifre, la prezent. După care urmează: vom scădea cheltuielile bugetare cu 10%, la viitor. O să creștem încasările la buget cu 10 miliarde de lei. Ăsta este un timp foarte plăcut, viitorul. 

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri