CTP, despre mesajul pe care îl transmite demisia lui Țuțuianu

Data actualizării: Data publicării:
ctp

Ceea ce s-a întâmplat la Ministerul Apărării nu poate fi decât rău şi cu consecinţe majore de imagine - şi nu numai - asupra întregii guvernări, consideră editorialistul Cristian Tudor Popescu. Nu poţi să-ți dai demisia din funcția de ministru al apărării pentru o problemă de comunicare. Este ridicol, a declarat jurnalistul la Digi24.

„În mod evident, ce s-a întâmplat este chemarea la ordine a ministrului apărării de către premier cu întrebarea: Ce faceți acolo, domnule, ați înnebunit, cum puteți să dați un asemenea comunicat, din care înțelege orice cetățean, dincolo de amănunte, că nu sunt bani pentru militari, nu sunt bani pentru Armată?!”, a explicat CTP.

„Și într-adevăr, un asemenea comunicat nu se dă. Chiar dacă ar fi asta situația, se discută cu premierul, cu toți factorii de răspundere din Guvern și de la partid, probabil, pentru a se rezolva cumva problema, pe tăcute”, spune jurnalistul.

În opinia lui Cristian Tudor Popescu, a face un astfel de anunț și mai ales urmat de demisia ministrului apărării livrează în spațiul public mesajul: Nu sunt bani la Armată! „Este exact contrariul a ceea ce încearcă să susțină acum, agravând și mai mult lucrurile, ministrul Țuțuianu. Adică el ce spune? Nu e nicio problemă, bani sunt, e în regulă, dar îmi dau demisia! De ce? Păi, o problemă de comunicare!”, a comentat Cristian Tudor Popescu. „E implauzibil, e neverosimil!”, spune jurnalistul.

Situația aceasta nu ar fi trebuit să existe, consideră CTP. Ea ar fi putut fi rezolvată „pe tăcute”, în culise. Ministrul apărării nu-și dă demisia, dacă e vorba despre o simplă neînțelegere, demisie care mai e și acceptată de către premier!

„Faptul că s-a ajuns la acest comunicat și faptul că ministrul Țuțuianu își dă demisia transmite mesajul că acolo, la Armată, chiar sunt probleme cu banii!”, a explicat, la Digi24, Cristian Tudor Popescu. În opinia sa, demisia lui Țuțuianu arată că acest ministru - numit, de altfel,  de curând - nu mai dorește să fie la Ministerul Apărării, pentru că sunt probleme atât de mari acolo cu banii - care s-ar putea să iasă la suprafață chiar exploziv curând -, încât acesta nu dorește să se mai afle în acest post. Și această interpretare este posibilă și o poate face nu numai publicul românesc, nu numai jurnaliștii, ci o pot face și factori politico-militari din afara țării, avertizează Cristian Tudor Popescu. El spune că un astfel de semnal este „prost” și duce imediat cu gândul la cei 2 la sută din PIB alocați armatei cu care s-a angajat România în fața NATO. „De aceea, vă spuneam la început cuvintele lui (Joseph) Fouché (fost ministru de interne al Franţei sub Napoleon I - n.r.): e mai mult decât o crimă, e o greşeală! Şi e o greşeală nu tehnică, de socoteală şi aşa mai departe, este o greşeală de imagine, în primul rând, gravă, a acestui guvern”, a punctat CTP.

„Interpretarea cea mai logică pentru ce vedem este: acel comunicat corespunde unei realități, poate mai grave decât ne închipuim, în materie financiară, domnul ministru a dorit să se facă public așa ceva, să știe lumea că acolo sunt probleme, după care a avut și motivul să își dea demisia pentru a nu se mai afla în acel post când s-ar putea ca lucrurile să se agraveze. Asta este interpretarea, presupunând că avem de-a face cu persoane nearierate mintal în această ecuație. Dacă e vorba de prostie în stare pură, atunci eu pe aceasta nu pot să o cuantific printr-o analiză logică”, a conchis jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri