CTP, despre mesajul președintelui: Atitudinea lui Iohannis ar trebui prețuită de români. Să ne uităm la liderii altor țări

Data actualizării: Data publicării:
ctp cap limpede

Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 mesajul lui Klaus Iohannis de miercuri. Președintele a spus că de Paște va sta acasă cu soția și nu se va întâlni cu nimeni. Gazetarul consideră mesajul ca fiind unul simplu, excepțional și diferit de atitudinea altor șefi de state din lume. „Mesajul ar trebui să aibă un impact considerabil”, spune Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu: Mesajul ar trebui să aibă un impact considerabil. Este un mesaj simplu. Am putea spune un mesaj normal și în același timp este un mesaj excepțional.

Haideți să ne gândim puțin ce au făcut alți lideri din această lume în fața pandemiei.

Lângă noi, premierul Bulgariei Boiko Borisov tocmai a declarat: „Eu nu pot să închid bisericile, nu putem scăpa de pandemie decât cu ajutorul lui Dumnezeu”. Deci oamenii sunt lăsați acolo să se ducă dacă vor la biserici.

Să nu uităm că lideri ai unor țări uriașe, în comparație cu România, mult mai pricopsite, au avut lideri despotici, ultranaționaliști așa cum am fi putut să avem și noiacum, că n-am fost prea departe... Ce atitudineau avut? Președintele Brazilieiluptă cu coronavirusul, se tratează de coronavirus cu băi de mulțime spunând că această pandemie este o invenție, este o iluzie la nivel global. Ce a făcut Boris Johnson, premierul britanic? Poate vă aduceți aminte. La începutul epidemiei spune că nu e nevoie de izolare, să ne vedem treabă, doar să ne spălăm pe mâini atâta vreme cât durează să cânți de două ori „Mulți ani trăiască!”. Și în sfâșit, Donald Trump care trata coronavirusul ca pe o gripă banală și care nici acum nu vrea să poarte mască facială în fața întregii lumi.

Deci atitudinea președintelui Iohannis ar trebui prețuită de către cetățenii români. Dânsul a mai spus ceva înainte de a vorbi de cum va petrecere Paștele. A spus că nu e cazul să ne relaxăm. Și e foarte bine că a făcut asta. De ce? Pentru că se creează o iluzie în România dată de numărul mic, relativ mic de infectări și de morți. Sunt atâtea țări care au zeci de mii de morți și sute de mii de infectați în clipa de față, în vreme ce România are „doar” două sute și ceva de morți și aproape 5.000 de infectați.

În România, acum sunt puțini, foarte puțini oamenii care sunt afectați direct de coronavirus. Sunt cei infectați, familiile lor, familiile celor care au murit, iar ceilalți, până la 19 milioane sunt enervați de coronavirus. Îi apasă mult mai mult decât problema epidemiei, îi apasă faptul că stau în casă, că starea lor psihică se degradează, timpul trece, săptămânile se adună, ei nu ies, nu interacționează cu alți oameni și atunci odată ce se apropie Paștele este posibil ca oamenii să-și piardă pur și simplu răbdarea și să înceapă să iasă din izolare mai mult decât oricum o fac, fiind amendați după cum vedem, la fiecare 24 de ore cu miile sau li se întocmește dosar penal.

Și atunci mesajul președintelui venind de la persoana cu cea mai mare greutate din țară, de la depozitarul încrederii naționale, acolo e depozitul strategic, la Cotroceni, este după părerea mea foarte important.

Legat de mesajul său în legătură cu petrecerea Paștelui acasă „cu soția mea Carmen”, i-a spus numele... Este o modalitate de comunicare pe care președintele a învățat-o, astfel încât mesajul să fie mult mai bine transmis. Acel nume este o „ancoră” audio și vizuală. Adică lumea chiar vede perechea Klaus – Carmenstând în casă de Paște și rugându-se, pentru că nu este mesajul unui ateu. Președintele, așa cum a făcut-o în fiecare an, se ducea la biserică, s-ar fi dus și anul acesta, dar acum ne spune „Voi aprinde o lumânare și ne vom ruga în casă”.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri