CTP face portretele candidaților la șefia PNL: Orban, un drum înfundat. Cîțu ar putea să facă mai mult bine rămânând premier

Data actualizării: Data publicării:
florin citu si ludovic orban cu masca la o confrinta de presa
Prremierul Florin Cîțu și președintele PNL Ludovic Orban. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre Congresul PNL, în cadrul căruia care vor fi alegeri pentru președinția partidului. Congresul va avea loc abia în septembrie, dar „întărâtarea” potențialilor candidați este atât de mare, ca și cum Congresul ar avea loc mâine, spune gazetarul. Până acum, doar Ludovic Orban, actualul președinte al PNL, a anunțat că vrea un nou mandat la conducerea partidului. Premierul Florin Cîțu nu a anunțat oficial dacă va candida sau nu.

Dl Orban nu și-a anunțat doar cadidatura, și-a anunțat candidatura unică. A întrebat ce rost ar avea să mai candideze cineva”, a spus Cristian Tudor Popescu.

El a comentat o declarație a lui Orban, care spunea că-l vrea pe Cîțu în echipa lui: „Eu sunt trecutul, prezentul și viitorul PNL, eu știu tot ce mișcă în țara asta, râul, ramul, de ce să mai candideze încă cineva? Se pare că modelul Dragnea de unic candidat a prins și la dl Orban. Dragnea nu spunea același lucru?”.

Văd că nu-l interesează pe dl Orban – că a mai făcut și alte nefăcute, probabil tot în scop electoral – ce gândesc cetățenii, alegătorii, cei care votează partidul în alegerile parlamentare, nu cei care au carnet de partid și votează la Congres. Altfel cum să faci declarații ca aceea a vaccinului plătit? Din senin, din iarbă verde, fără să-l întrebe nimeni, vine și aruncă această zicere. Acum faci o asemenea afirmație? Bineînțeles, se poate discuta, pe termen nici măcar mediu, lung, se poate discuta la un moment dat să avem vaccin plătit, cum e vaccinul gripal. Dar acum discuți despre așa ceva? Oamenii au venit, s-au vaccinat, dar numărul de vaccinați pe zi e în continuă scădere. Și în aceste condiții, vii să vorbești despre vaccinul plătit”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Dacă vorbești de vaccinul plătit, primul gând al omului e că o să-l bage obligatoriu, ca un fel de nouă taxă”, a adăugat el.

Cristian Tudor Popescu spune că orientarea Orban nu este cu mult diferită de cea promovată de Călin Popescu Tăriceanu, fost președinte al PNL.

Dl Tăriceanu a împins această politică de colaborare cu adversari teoretic ireconciliabili din punct de vedere ideologic cu PNL, cum este PSD. Nu s-a dat în lături de la cele mai dezgustătoare combinații, gesturi de slugărnicie. Un gen de politică tejghetărească, de colțul mesei, cinică, lipsită de orice criteriu moral. Asta a fost politica liberalului Călin Popescu Tăriceanu. Dl Orban nu e departe. Are aceeași școală. Ce să vă amintesc acum? Câte astfel de compromisuri compromițătoare a făcut?

Sigur, politica este arta compromisului, însă este o anumită linie pentru compromis, care se știe de către fiecare, și de partid, și de membri. Or, dl Orban a încălcat-o de nu știu câte ori. A adus tot felul de personaje sulfuroase de la PSD și de la alte partide, exclusiv în ideea unor voturi în Parlament, a pus în funcții tot felul de personaje mai mult sau mai puțin parașutate, neavenite, numai pentru că-l cunoșteau pe el, pentru că avea o relație cu nu știu cine care avea o relație cu nu știu cine. Este omul aranjamentelor, al mișmașurilor”, a spus gazetarul.

El amintit de „molusca Anisie”, fostul ministru al Educației, care era „pila sau pupila” lui Orban, și de „Iorgu Jupânu” - Gicu Iorga, numit membru în Consiliul de Administrație al Electrica, deși era criticat de liberali în perioada guvernării PSD ALDE.

Dl Orban reprezintă un drum înfundat, după părerea mea, pentru PNL. Vorbeați de unic candidat la PNL? Păi s-a anunțat și unic candidat la prezidențiale din partea PNL încă de pe acum, ceea ce încă Dragnea nu a apucat. La partid poate să câștige cu sforăriile astea, la care e maestru, dar dacă ajunge să fie votat popular, nu în congrese, de pildă la președinție, o să fie vai și amar de PNL și de România”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Dl Cîțu e altceva, ca atitudine, ca valori, ca mod de comportare politică, e după părerea mea mai de perspectivă, mai bun decât Orban, oferă totuși o notă de schimbare, o notă de posibilă modernizare a PNL. Problema e că dl Cîțu chiar se vrea politician. L-am văzut încercând tot felul de ieșiri: eu sunt premier, eu mă ocup de executiv – și se ocupă bine, este un premier care știe economie, știe finanțe. Asta e o mare șansă pentru România în acest moment și, după cum vedem, economia nu stă deloc rău sub conducerea domnului Cîțu”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Hai să-i punem un slogan pentru campanie domnului politician Florin Cîțu: „Poate că nu e cel mai mare urs”. Asta îl caracterizează perfect pe politicianul Florin Cîțu. Apare scandalul uciderii ursului Arthur, clasat drept cel mai mare urs din România – că era sau nu era nu are nicio importanță. Ce găsește să spună, în momentul său de politichie, adică „ia să arăt eu cât sunt de versat politician”? Ce găsește să spună dl Florin Cîțu? „Poate că nu e cel mai mare urs”. Și nu este singura astfel de mișcare de gleznă prin care vrea să-și provoace o entorsă”, a spus Cristian Tudor Popescu.

După părerea mea, ar putea să facă mult mai mult bine rămânând premier, conducând Guvernul până la sfârșitul mandatului. Dar, pe de altă parte, cu dl Orban președinte, împiciorogat în septembrie, o serie de lucruri n-o să le mai poată face dl Cîțu, căci va veni dl Orban peste el și va spune: ce vrei tu, refomă?”, a adăugat gazetarul.

Cristian Tudor Popescu a comentat și episodul în care Cîțu le-a spus jurnaliștilor că „nu s-au civilizat”.

Asta arată ce ar putea deveni dl Cîțu atunci când va avea destulă putere. Nu știi cum e omul până când nu-i dai destulă putere, atunci vezi cu cine ai de-a face. Dl Cîțu, care acum e cu Foo Fighters, cu tricouri, cu Vama Veche, se dă rocker, popular, tânăr, prin această poziție ați văzut cu câtă aroganță gratuită le vorbește acestor oameni care își fac meseria. Ziaristul trebuie să fie insistent, să stea pe holuri ore întregi, așteaptă în picioare, doar-doar iese un politician. Și dacă nu reușește să obțină ceva, atunci s-ar putea să fie mustrat la redacție. Oamenii ăia își făceau meseria. Cum poate dl Cîțu să aibă această reacție, să se uite de sus, cu trufie? Cum adică „nu v-ați civilizat”? Ce e necivilizat? Pe hol, la ieșirea de la ședință, în toată lumea vin jurnaliștii și întreabă. Nu e în regulă deloc cum dintr-o dată din persoana asta tinerică și simpatică a domnului Cîțu a ieșit un cap verde care mie nu mi-a plăcut deloc”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul a găsit un slogan și pentru Ludovic Orban: „Ursul Arthur nu-l cunoștea pe Orban, că dacă-l cunoștea, rămânea în viață”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri