CTP: Scursurile cele mai radioactive ale acestui Cernobîl al politicii românești sunt cele care pleacă acum de la PSD la PNL

Data actualizării: Data publicării:
ctp

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 reacția peședintelui Klaus Iohannis după racolarea de către PNL a unor parlamentari și lideri locali social-democrați înainte de alegerile prezidențiale din 27 septembrie și de moțiunea de cenzură depusă de PSD care nici nu a mai ajuns la vot. Președintele a spus de mai multe ori că nu e de acord cu traseismul politic, dar că nu-i poate spune unui lider de partid pe cine să pună pe liste și pe cine nu.

Cristian Tudor Popescu: Dl Iohannis a spus, a repetat, întrebat fiind „cum e dom’le, cu traseismul, cum e cu cei racolați acum, care vin de la PSD și sunt primiți cu brațele deschise de peneliști în partid - și în poziții în partid, în Palament?” La care dl președinte a spus: „nu sunt de acord cu traseismul, nu sunt de acord, eu am mai spus cu traseismul”. Știți cum vine asta? Ca și cum cineva îți trage două perechi de palme și îți trimite și o flegmă în ochi și tu spui: nu sunt de acord cu asta”. Exact așa. Este o pereche de palme și un scuipat în imaginea PNL ceea ce se întâmplă.

Când te apuci și iei tot felul de scursuri de la PSD – pentru că ăștia sunt o categorie interesantă, PSD are și el, ca în cercurile Infernului, la PSD sunt unii jos de tot. Scursurile cele mai radioactive ale acestui Cernobîl al politicii românești sunt cele care pleacă acum de la PSD și merg la PNL. Și ele sunt luate și dl Iohannis spune: nu sunt de acord cu asta”. Păi dacă nu ești de acord, trebuie să faci ceva, pentru că în fața acestei ignominii, acestei rușini strigătoare la cer în raport cu discursurile domniei sale față de grozăviile făcute de PSD, care sunt reale, să vii acum și să spui nu sunt de acordși cu asta, basta ar trebui să lase niște urme în percepția morală a cetățenilor. Dar teamă mi-e că n-o să lase.

De ce? Pentru că pe ce se bazează dl Iohannis, dl Orban, care fac urechea toacă acum, n-aude, n-a vede, se fac că plouă? Despre asta este vorba, la traseism și la racolări: e vorba de celebra expresie scopul scuză mijloacele. Noi vrem să câștigăm puterea acum și pentru asta ne vom folosi de orice mijloace, inclusiv de acestea.

Expresia aceasta nu-i aparține lui Machiavelli, cum crede marea majoritate. Machiavelli a spus altceva, mult mai sugestiv: poporul e convins mereu de aparențe și rezultate, de aceea consideră mijloacele oneste. Machiavelli face o analiză de psihologie a maselor și recomandă principelui să-și asume o anume faptă, indiferent de mijloacele cu care s-a ajuns la ea, pentru că poporul este interesat doar de aparențe și de rezultate.

De fapt, scopul nici nu scuză mijloacele. Corect e să spunem așa: scopul asumă mijloacele. Adică poți să comiți niște astfel de ignominii, de mârșăvii, la urma urmei, pentru că asta este mercato-ul ăsta politic înainte de alegeri, în vederea unui scop pe care îl definești drept nobil, dar ți le asumi și îți asumi faptul – ele nu sunt scuzabile, ele rămân pentru viitor și pentru istorie și tu ești cotient că într-o zi vei da socoteală pentru ele. Aceasta este propoziția corectă, scopul asumă mijloacele. Să vedem dacă acești domni vor da socoteală într-o zi pentru alegerea acestor mijloace.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri