Culisele ședinței CEx în care Viorica Dăncilă a readus PSD în epoca Dragnea

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
dancila dragnea CEX inquam octav 2
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Finalul ședinței CEx de vineri, în care social democrații au nominalizat mai mulți miniștri cheie și au schimbat-o pe Ana Birchall cu Dana Gârbovan la Ministerul Justiției, i-a găsit pe liderii partidului total surprinși de propunerile făcute de Viorica Dăncilă. PSD s-a întors în epoca Dragnea, când deciziile nu erau cunoscute de partid și veneau direct de la liderul PSD. Diferența este că, de cele mai multe ori, deși deciziile erau luate de Liviu Dragnea, propunerile erau făcute de apropiații acestuia. Acum, Viorica Dăncilă a fost cea care și-a asumat, în ședința CEx, nominalizările.

„Când doi se bat, al treilea câștigă”, a declarat un lider PSD pentru Digi24.ro, referitor la nominalizarea pentru ministerul Educației, acolo unde organizația București era convinsă că Dăncilă va accepta una dintre cele două propuneri, Ioana Neacșu și Florian Lixandru. După ce liderul de la sectorul 4, Daniel Băluță a făcut un laudatio pentru cei doi, Viorica Dăncilă l-a propus pe senatorul PSD, Șerban Valeca. A fost primul semn că premierul decisese deja pe cine vrea în guvern.

„Au fost doar câțiva care au știut pe cine va propune premierul”, spun surse din partid.

Pe Șerban Valeca l-au votat liderii PSD, mai puțin cei din organizația București. S-a abținut și baronul din Olt, Paul Stănescu. Au urmat, pe repede înainte, celelalte propuneri. Următorul, Mihai Fifor pentru ministerul de Interne, propunere la care s-au abținut Paul Stănescu și Claudiu Manda și mai apoi Viorica Dăncilă a venit cu artileria grea. Pentru că Fifor trebuia să elibereze scaunul de vicepremier pentru Parteneriate Strategice, Viorica Dăncilă a propus-o pe Ana Bircahll. Cu aceasta, Dăncilă a discutat înaintea ședinței CEx. Până atunci cele două nu au avut nicio discuție despre remaniere. În locul Anei Birchall, partidul a votat-o fără rețineri pe Dana Gârbovan, mai ales în condițiile în care, în PSD, mandatul Anei Birchall la Justiție era contestat de mai mulți baroni influenți, care o considerau pe aceasta „omul lui Iohannis”.

Conform unor surse politice, oamenii din jurul lui Dăncilă, care îi influențează deciziile, stabiliseră încă din urmă cu două săptămâni această mutare.

A urmat propunerea lui Iulian Iancu pentru poziția de vicepremier pentru probleme economice, și aceasta fiind validată de partid în unanimitate. Singura propunere dezbătută de PSD-iști a fost cea de la educație, în rest, partidul a votat fără prea multe deliberări nominalizările făcute de Dăncilă.

Deși, Viorica Dăncilă a transmis în partid în ultima vreme că vrea persoane din afara politicii la Educație și pe poziția de vicepremier, în cele din urmă au fost propuși tot oameni de partid. „Intrăm în campanie și trebuie să împace pe toată lumea ca să tragă în alegeri”, susțin surse din PSD. Unii dintre baroni se așteaptă ca odată cu ieșire ALDE de la guvernare să își împartă și cele 4 ministere pe care le au oamenii lui Tăriceanu.

În ședința CEx, Viorica Dăncilă le-a transmis liderilor că vor fi făcute sondaje la nivelul fiecărui județ în urma cărora vor fi stabilite rezultatele de la prezidențiale pe care liderii de filiale vor fi obligați să și le asume. Claudiu Manda a propus ca fililale care au miniștri, să fie obligate să obțină un rezultat mai bun: „rezultatul din sondaj + 5%”, spun aceleași surse.

De asmenea, în ședință, Viorica Dăncilă a transmis mai multe mesaje de mobilizare în vederea alegerilor prezidențiale. „Este ultima carte a acestui partid”, a susținut președintele PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri