Cum a ajuns Alexandru Cumpănașu consultant al Guvernului pe fonduri europene. „O eroare birocratică, va fi revizuită”

Data actualizării: Data publicării:
cumpanasu_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Alexandru Cumpănașu, fost candidat la alegerile prezidențiale și acuzat de fraudă cu fonduri europene, a ajuns să sfătuiască Guvernul Orban cu privire la cheltuirea banilor de la UE. Potrivit unor surse guvernamentale, decizia a fost  luată dintr-o „eroare birocratică” și care va fi revizuită.

Coaliția Națională pentru Modernizarea României a fost desemnată printr-o decizie a premierului Ludovic Orban, publicată în Monitorul Oficial pe 27 aprilie, să facă parte dintr-un organism consultativ, coordonat de Ministerul Fondurilor Europene.

Reprezentanți ai Guvernului au declarat pentru Digi24.ro că este vorba despre „o eroare birocratică, au fost preluate propuneri mai vechi aflate în circuit care nu au fost actualizate”. Potrivit acelorași surse, decizia va fi revizuită.

Mai exact, organizația condusă de Alexandru Cumpănașu a fost inclusă în Comitetul pentru Parteneriatul cu Mediul de Afaceri, odată cu decizia Guvernului de înființare a acestuia.

Acest comitet are rol consultativ în elaborarea și implementarea programelor operaționale aferente cadrului financiar multianual 2021-2027.

Din el fac parte peste 30 de instituții și organizații, precum Academia Română, Asociația Constructorilor de Automobile din România, Asociația Română a Băncilor, Camera de Comerț și Industrie a României, Sanofi ori Coaliția pentru Dezvoltarea României.

În decembrie 2019, Alexandru Cumpănaşu a fost pus sub acuzare de DNA Constanța pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA.

El a spus atunci că a fost chemat la DNA pentru a fi audiat într-un dosar care vizează un proiect al SNSPA, dar a ținut să precizeze că nu a mințit în privința studiilor sale și doar universitatea trebuie să răspundă cu privire la legalitatea angajării. Totodată, el a anunțat că îl va da în judecată pe Remus Pricopie, rectorul SNSPA.

În declarația de avere publicată cu ocazia candidaturii la prezidențiale, Alexandru Cumpănașu a declarat că a primit un salariu peste 5.500 lei pe lună de la SNSPA în 2018 și alți 4.900 lei pe lună de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCIDI), deși nu are studii superioare.

El a câştigat zeci de milioane de lei din proiecte cu fonduri europene derulate de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, ONG-ul fondat și condus de el. Parteneri i-au fost mari instituții academice și Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Academia de Poliție, Autoritatea pentru Cercetare ori primării de sector. Odată ce proiectele au început să fie implementate, Cumpănașu și soția lui au ajuns să fie plătiți în calitate de experți.

Redactor: G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri