Cum a ajuns Marcel Ciolacu cel mai mare susținător al anticipatelor și ce a negociat cu PNL pentru alegerile locale

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu și Ludovic Orban discută în Parlament
Marcel Ciolacu și Ludovic Orban discută în Parlament Foto Inaquam Photos/George Călin

Miercuri se va dezbate și se va vota moțiunea de cenzură depusă de PSD, la această oră existând șanse maxime ca aceasta să fie adoptată și Guvernul Orban să fie demis. Acesta ar fi primul pas către declanșarea alegerilor anticipate. Lucru care însă nu s-ar fi întâmplat fără largul concurs al PSD, al cărui președinte, Marcel Ciolacu, a acceptat, împreună cu liderii partidului, reuniți marți în biroul său, să marșeze la strategia politică a liberalilor pentru anticipate, obținând în schimb și o serie de avantaje imediate. 

De ce au acceptat liderii PSD să meargă pe ideea de alegeri anticipate a lui Klaus Iohannis? 

Informația publicată luni de ziarul Adevărul conform căreia ar exista o înțelegere între premierul Ludovic Orban și președintele PSD Marcel Ciolacu a fost dezmințită public cu indignare de cele două personaje. Însă, marți, s-a desfășurat un dans politic între PNL și PSD care argumentează exact existența unei înțelegeri politice între cele două părți.

Luni seara s-a aflat că Guvernul PNL pregătește o ședință maraton în care să adopte toate ordonanțele de urgență pe care le dorește, în ideea că dacă va fi demis prin moțiunea de cenzură, nu va mai putea să adopte decât hotărâri de guvern cu caracter administrativ.  

Printre aceste ordonanțe de urgență ar fi urmat să fie una care să se refere la alegerile locale organizate în două tururi și la alegerea șefilor de consilii județene prin vot indirect, adică prin negocieri la nivel local între partide. PSD se teme de un astfel de vot indirect, calculând că dacă se merge pe alianțe locale, ar putea pierde foarte multe dintre consiliile județene pe care le controlează în mod tradițional de douăzeci de ani. 

În cursul zilei de marți ar fi trebuit să se întrunească ședința Birourilor Permanente ale Parlamentului pentru a stabili oficial că moțiunea de cenzură se votează miercuri. PSD a decis însă să amâne ședința și calendarul moțiunii de teamă că în ședința de guvern care începea la ora 14 Guvernul ar fi adoptat prin OUG una dintre măsurile legate de alegeri. 

În cazul în care Guvernul ar fi adoptat OUG pentru ca șefii de CJ să fie aleși indirect, moțiunea de cenzură ar fi fost probabil amânată, iar PSD nu ar mai fi votat pentru demiterea Guvernului Orban, și deci procedura pentru alegerile anticipate ar fi devenit imposibilă. 

"Au existat informaţii conform cărora Guvernul Orban intenţionează să emită OUG astăzi pentru alegerea primarilor în două tururi, în aceste condiţii, moţiunea de cenzură fiind depusă împotriva angajării unei răspunderii Guvernului pe acelaşi obiect de reglementare, am hotărât cu toţii, membrii Birourilor permanente reunite din partea PSD, să aşteptăm şedinţa de Guvern şi să facem acea şedinţă a Birourilor permanente reunite după şedinţa de Guvern, să constatăm dacă informaţiile noastre sunt corecte", a precizat Alfred Simonis, liderul grupului PSD de la Camera Deputaților, întrebat despre amânarea şedinţei Birourilor permanente reunite.

El a spus că nu îl crede pe premierul Ludovic Orban, care dezmințise în cursul dimineții informațiile apărute.

"Dacă dumneavoastră îl credeţi pe premier, eu nu-l cred nici până la colţul străzii. Premierul a declarat de nenumărate ori că nu va veni cu modificări în justiţie nici prin angajare, nici prin ordonanţă, nici cu modificarea legislaţiei electorale în ultimele 6 luni. De fiecare dată s-a contrazis singur. Prin urmare, nu putem avea încredere în Ludovic Orban pentru că ne-a demonstrat în câteva rânduri că a spus una şi a făcut alta", a adăugat Simonis.

Mai mult decât atât, surse politice au declarat pentru Digi24.ro că înaintea ședinței de Guvern, Marcel Ciolacu, președintele PSD, l-a sunat pe Ludovic Orban, de teamă că acesta nu se va ține de cuvânt și va adopta OUG-ul cu pricina. Conform surselor citate, premierul i-a dat asigurări președintelui PSD că acea prevedere legată de președinții de CJ nu va fi introdusă în textul ordonanței. 

Ceea ce s-a și întâmplat, conform unui scenariu bine pus la punct de liberali încă de luni seara, când, potrivit informațiilor noastre, ar fi existat și o întrevedere Ludovic Orban-Klaus Iohannis pe acest subiect. 

Mai precis, liberalii au dat drumul pe piață informației că ar avea de gând să schimbe modul de alegere al președinților de CJ astfel încât PSD-iștii, de teama că își vor pierde toți baronii, vor accepta să înceapă procedura pentru anticipate. Au și pregătit un text scris în acest sens, pentru credibilizarea acțiunii, iar marți, în timpul ședinței de guvern, s-a anunțat că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu a avizat proiectul, deci nu poate fi adoptat. 

Marcel Ciolacu a apreciat la maximum gestul lui Predoiu. 

„Au vrut să forțeze și consiliile județene, mă bucur că există și oameni cu capul pe umeri care nu au avizat așa ceva, îl felicit pe domnul Predoiu că nu a avizat așa ceva. Premierul Orban a vrut să dea ordonanță și ministrul Predoiu s-a opus.”, a declarat, fericit, Marcel Ciolacu după ce a dat undă verde în Parlament votului pentru moțiunea de cenzură.

Fericirea acestuia a fost dublată de faptul că, moțiunea de cenzură fiind adoptată miercuri, nu poate intra în vigoare alegerea primarulor în două tururi, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. În plus, guvernul demis nu va putea legifera nici prin OUG acest lucru. Deci PSD câștigă două lucruri importante pentru el la alegerile locale: nu vor fi alegeri pentru primari în două tururi și nu vor fi alegeri indirecte pentru șefii de consilii județene. 

PNL primește în schimb alegerile anticipate, el fiind avantajat oricum de actualul sistem de vot într-un singur tur.  Procentele pe care le are partidul în sondajele actuale îi încurajează să creadă că vor câștiga fără probleme primăriile marilor municipii și două treimi dintre președințiile consiliilor județene. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri