Cum a ajuns Teodor Meleşcanu al doilea om în stat. Şerban Nicolae a fugit după un stâlp ca să îşi dea votul

Data publicării:
serban nicolae

PSD a obţinut o victorie importantă în Parlament: acuzat că ar fi organizat dezastruos alegerile din Diaspora, soldate cu numeroase incidente, fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu a fost instalat în a doua cea mai importantă funcție în stat. De ieri, el este președinte al Senatului. După o carieră politică lungă, marcată de numeroase schimbări de partid și doctrină, Meleșcanu susține că a servit întotdeauna țara, nu interesele liderilor politici. Alegerea sa, cu o diferență de 5 voturi, va fi contestată la CCR de președintele ALDE, partidul din care face acum parte.

Teodor Meleşcanu - preşedintele Senatului: „Doresc să mulţumesc celor care m-au votat şi vreau să dau asigurări pentru cei care nu m-au votat sau m-au atacat că voi fi un preşedinte echilibrat”.

Teodor Meleşcanu s-a aşezat pe fotoliul abia lăsat liber de şeful lui de partid Călin Popescu Tăriceanu după un vot în două tururi. Ambele, desfășurate sub controlul specific PSD. Chiar dacă votul era secret, Mihai Fifor și-a monitorizat cu atenție fiecare coleg. Ecaterina Andronescu i-a făcut observație când l-a prins că se uita peste umărul ei la opţiunea sa, iar Șerban Nicolae a fugit după un stâlp ca să își dea votul. Unii social-democrați au ținut să își dovedească însă loialitatea față de deciziile partidului. Astfel, Nicolae Moga i-a arătat lui Teodor Meleșcanu că l-a votat.

Furios, Călin Popescu Tăriceanu a ieșit din sală fără să mai asculte discursul de învingător al lui Teodor Meleșcanu şi i-a declarat război Vioricăi Dăncilă.

Călin Popescu Tăriceanu: „E o uriaşă gafă politică pe care o face. Şi-a tăiat orice punte de legătură cu noi. O astfel de decizie aşa cum a luat-o cu privire la propunerea şi susţinerea lui Meleşcanu nu e decât o declaraţie de război. La asta nu pot să răspund decât cu aceaşi monedă".

Fără să pară afectat de războiul stârnit, Meleșcanu a anunțat că partidul lui trebuie să colaboreze cu PSD, deşi ALDE a ieşit de la guvernare.

Teodor Meleşcanu: „E vorba de a găsi modul de a sprijini şi de a continua colaborarea cu PSD”.

Călin Popescu Tăriceanu, care a încercat insistent să blocheze candidatura lui Teodor Meleşcanu, cu regulamentul Parlamentului în mână, a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională legalitatea alegerii.

Liberalii i-au reproşat şi ei social-democraţilor că susţin la şefia Senatului un candidat din alt partid, rar întâlnit în lumea politică.

Alina Gorghiu: „Vă bateţi joc de Parlamentul României susţinând un candidat din alt grup”.

În cele din urmă, Teodor Meleşcanu a învins la vot candidatul liberal Alina Gorghiu, iar zilele următoare ALDE va decida dacă prospătul lider al Senatului mai are vreun viitor în partid. PSD i-a oferit funcţia în speranţa că Meleşcanu va atrage de partea social-democraţilor mai mulţi nemulţumiţi din ALDE, care să asigure votul de încredere al Cabinetului Dăncilă.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri