Cum ar putea folosi Udrea și Bica eșecul OUG 13 ca să se apere. Explicația lui Liviu Avram

Data actualizării: Data publicării:
liviu avram

Liviu Avram, redactor-șef adjunct al Adevărul, a amintit, la Digi24, că lipsa unui tratat bilateral de extrădare între România și Costa Rica nu înseamnă că Alina Bica și Elena Udrea nu ar putea fi aduse în București pentru efectuarea pedepselor. Jurnalistul a subliniat că în ceea ce o privește pe Elena Udrea, faptul că are un copil proaspăt născut, i-ar putea afecta întoarcerea în țară.

„Acela nu a fost un eșec câtă vreme nu aveau interdicții, ce nu au știut la acel moment este că lipsa unui tratat de extrădare nu le scutește de o cerere de extrădare, acest tratat este acceptat ca bază pentru extrădare, în ce privește azilul politic, aceeași convenție spune că pentru fapte de corupție nu se poate beneficia de azil.

Procedura e standard, se merge în față unui judecător și se decide, în ce o privește pe Udrea, faptul că are un copil proaspăt născut s-ar putea să afecteze întoarcerea ei în țară.

La Alina Bica, nu, că nu e copilul ei, la Udrea e posibil să aibă parte de o perioadă de tranziție, ori cu acceptul lui Udrea copilul să fie adus în România, cert este că sentința urmează să fie aplicată într-o formă sau altă.

Față de alți fugari, timpul mi se pare rezonabil, avem precedent Haissam, în care procedurile au durat cu anii, în aceste cazuri lucrurile au mers destul de repede.

În cazul de față, da, este un succes al statului român, iar statul costarican trebuie să aibă motive foarte temeinice să încalce o convenția la care este parte.

Și pentru noi ar trebui să fie un subiect, ne mai interesează în măsură în care sentința este dusă până la capăt.

Protecția provizorie se acordă pentru maxim un an, acordarea de azil politic ridică o problema, pentru că ar înseamnă că statul Costa Rica și-ar încalcă responsabilitățile asumate, știm bine că ele nu sunt victimele unui complot politic, există decizii ale instanței.

Nu e vorba de dovezi, ele pot folosi retorica că justiția din România este afectată politic, este o simplă retorică care s-a născut după eșecul OUG 13, a trebuit creată o propagandă care este singurul instrument folosit de Udrea în retorica publică ca să își apere poziția.

Deocamdată și statului român și nouă nu ne rămâne decât să așteptăm procedurile. Depinde și câte resurse mai au în Costa Rica. Cert, unii dintre ei sunt parte a propagandei care încearcă să construiască imaginea că justiția din România lucrează la comandă politică, vedem ce se întâmplă de un an jumate cu infracțiuni legate de abuz în serviciu, integritatea funcției publice. De aici, discuțiile de ieri din Parlamentul European.

Una din acuzatuiile la Udrea este și abuzul în serviciu, dacă se mai adoptă și motive de revizuire noi bazate pe existența protocoalelor în mod cert șansele acestor fugari de a scapă de condamnări cresc în mod semnificativ.

Este important pentru că un fugar condamnat intră pe poteca de a fi adus înapoi și condamnat în țară. Ea nici nu a încercat să se ascundă, a dat interviuri, a făcut pictoriale”, explică Liviu Avram, redactor-șef adjunct Adevărul.

Citiți și:

VIDEO. Elena Udrea și Alina Bica, reținute în Costa Rica. Ce șanse sunt să ajungă în România - reacții, opinii, interpretări

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri