Cum ar putea influența revocarea L.C. Kovesi candidaturile la prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
171018_REBENGIUC_COTROCENI_01_iohannis INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Semnarea decretului de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de către preşedintele Klaus Iohannis ar putea influenţa inclusiv cursa pentru prezidenţiale, cred analiştii. Gestul preşedintelui i-a înfuriat pe cei de la USR. Aceştia au invitat-o pe fosta şefă a DNA în partid şi o văd ca pe un candidat redutabil la prezidenţiale. În tabăra de stânga, lucrurile rămân incerte. ALDE l-ar vrea pe Călin Popescu Tăriceanu drept candidat, dar cei de la PSD se ţin tare. Vor un candidat propriu.

Președintele Klaus Iohannis este primul care și-a anunțat candidatura, dar are deocamdata doar sprijinul PNL.

Noi avem un candidat la preşedinţie. Numele lui e Klaus Iohannis”, a spus Alina Gorghiu, senator PNL.

Actualul şef al statului pierde în schimb susținerea oricum fragilă a celor de la USR. Uniunea Salvați România anunțase de ceva vreme că va avea propriul candidat, dar acum pare mai decisă ca niciodată să nu-i îi acorde sprijin lui Klaus Iohannis, în primul tur al alegerilor. Cum relația cu Dacian Cioloș este în continuare incertă, cei de la USR s-ar putea reorienta. I-au propus Laurei Codruța Kovesi să intre în partid. O văd chiar la Palatul Cotroceni.

„Ar putea să fie o opţiune pentru România. Doamna Kovesi a dovedit în toată această perioadă că există posibilitatea ca un om să lupte în mod real pentru justiţie”, a spus Dan Barna, președintele USR.

Și cei de la putere cred că fosta șefă DNA ar putea fi interesată de politică.

„Doamna Kovesi a avut categoric un discurs politic şi nu exculd, deşi dumneaei a spus că vrea să rămână procuror, eu nu exclud ca dumneaei să îşi dorească până la urmă o carieră politică”, a spus Daniel Zamfir, senator ALDE.

În tabăra puterii, discuțiile despre prezidențiale sunt abia la început. Un candidat dorit de cei din ALDE este Călin Popescu Tăriceanu.

„Are un obiectiv clar, preşedinţia României, domnul Călin Popescu Tăriceanu. După părerea mea, în acest moment irealizabil, pentru că PSD nu şi-l doreşte candidat la preşedinţie”, a spus Alina Gorghiu, senator PNL.

„Deocamdată nu s-a discutat acest subiect, dar eu cred că PSD are suficiente resurse ca să aleagă un candidat pentru poziţia de preşedinte. Nu-mi fac griji din acest punct de vedere. Candidat propriu”, a spus Ecaterina Andronescu, senator PSD.

Liderii PSD au vorbit de mai multe ori despre candidatul lor. Cei mai mulți cred că președintele partidului, Liviu Dragnea, ar trebui să-și asume lupta pentru Cotroceni. Alţii însă sunt de părere că Gabriela Firea, primarul Capitalei, ar fi potrivită pentru funcție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri