Cum este să fii tânăr parlamentar în România

Data publicării:
parlamentar tanar

Sunt cel mai tânăr bărbat din Parlament”, spune, cu fală, Andrei Daniel Gheorghe, la un an şi trei luni de la debutul său ca parlamentar. A ajuns în banca de deputat la 29 de ani şi admite că familia i-a hărăzit destinul.

Andrei Daniel Gheorghe, deputat PNL: „Tatăl meu, Silviu Constantin Gheorghe, este primar în Otopeni din 1996, străbunicul meu, Adam Ilie, a fost de două ori primar liberal înainte de instaurarea comunismului. Pentru mine înseamnă foarte mult această tradiție.”

Dincolo de tradiţie, noul job a venit la pachet cu mai multe deziluzii: „A ajuns de multe ori o castă. Din păcate, foarte multe inițiative legislative sunt rezultatul actelor guvernamentale.”

În aceste condiţii, dintre cele 20 de proiecte de lege pe care le-a susţinut, niciunul nu a fost adoptat.

La noi, procedurile sunt greoaie, timpul trece repede, știți cum e... exces de birocrație”, mai spune deputatul.

A fi tânăr parlamentar în România este o provocare”, spune un alt tânăr deputat.

Simona Bucura-Oprescu este deputat de aproape trei ani. Susţine guvernul condus de Victor Ponta, iar zece dintre proiectele pe care apare şi semnătura ei au devenit legi.

Simona Bucura-Oprescu: „Aș dori să menționez actul normativ cu privire la exercitarea profesiei de bonă și privind înființarea Muzeului Național Brăncuși. În Parlament nu poți avea reușite personale și reușite de echipă.”

Un sfat pentru tinerii parlamentari vine de la Institutul pentru Politici Publice.

Adrian Moraru, director adjunct IPP: „Unii dintre ei chiar sunt valoroși. Problema e dacă poți să te remarci, dacă ai ce să spui și dacă ești lăsat să spui. Sunt unii dintre ei care nu au avut nici măcar experiența unui consiliu local, care ar fi fost - într-un fel – relevantă.”

Dintre cei 22 de deputaţi până în 35 de ani, patru au experimentat deja schimbarea partidului politic. Eugen Tomac a părăsit PDL pentru Mişcarea Populară, pe care o şi conduce în prezent.

Mihai Tararache şi Ovidiu Dumitru au schimbat PPDD cu PNL, iar Constantin Bucur a ajuns la UNPR.

Unul dintre tinerii deputaţi e deja în vizorul legii. Vlad Cosma, fiul preşedintelui Consiliului Judetean Prahova e bănuit de corupţie. Procurorii au încercat deja să-l aresteze, dar plenul Camerei s-a opus. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri