Cum s-a ajuns la dineul oferit de Guvern pe locul catafalcului regal. Explicaţia directorului Muzeului de Artă

Data actualizării: Data publicării:
sala tronului gov ro
Una dintre cele şocante gafe comise până acum de Viorica Dăncilă: a organizat un dineu în Sala Tronului din Palatul Regal, locul în care era aşezat acum nici un an catafalcul regelui Mihai. FOTO: gov.ro

Una dintre cele şocante gafe comise până acum de Viorica Dăncilă: a organizat un dineu în Sala Tronului din Palatul Regal, locul în care era aşezat acum nici un an catafalcul regelui Mihai.

Sala în care Viorica Dăncilă l-a invitat la masă pe şeful Parlamentului European este aceeaşi în care, în decembrie anul trecut, capetele încoronate ale Europei îl privegheau pe ultimul rege al României. Alegerea Sălii Tronului e cu atât mai greu de explicat, ţinând cont că Palatul are o încăpere special proiectată pentru dineuri: Sufrageria Regală se găseşte de altfel exact sub Sala Tronului.

În imaginile postate pe site-ul Guvernului se vede cum oficialii români şi cei europeni stau la masa amenajată în mijlocul Sălii Tronului. Întâlnirea este numită de Guvern în programul oficial "prânz de lucru".

Înainte de a fi invitaţi la masă, oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, iar premierul Viorica Dăncilă a ciocnit şi un pahar cu musafirul european.

Anita Sterea – istoric: „Ziua de ieri a fost interesantă, va rămâne aşa în memoria istoricilor, într-un Centenar, când Palatul Regal şi Sala Tronului au fost folosite astfel. Nu avem încă o statuie a Regelui Ferdinand, dar ne lăudăm peste hotare, oaspeţilor străini, cu ce a făcut familia regală”.

În aceeaşi sală, anul trecut, zeci de mii de români aduceau un ultim omagiu regelui Mihai I.

Anita Sterea – istoric: „Trist, şi din păcate, spre asta ne îndreptăm. Considerăm că dacă schimbăm denumirea unui parc sau a unui bulevard e de ajuns ca să cinstim memoria Regelui şi a Familiei Regale”.

Sala Tronului poate fi închiriată de cei care doresc să organizeze expoziţii sau spectacole. Preţul pentru o zi este de 45.000 de lei.

Liviu Constantinescu - director MNAR: „Preţul ăsta a fost pus tocmai în ideea ca să stabilim o oarecare restricţie în folosirea acestui spaţiu. În cazul de ieri folosirea sălii a fost făcută la solicitarea Secretariatului Guvernului, o cerere pe care fostul ministru al Culturii a aprobat-o pentru folosirea gratuită”.

Reprezentanţii Casei Regale nu au dorit să comenteze acest subiect.

Citiți și: 

C. T. Popescu, despre dineul din Sala Tronului: Suntem la români, aici se poate sculpta în fum de mici

Cătălin Striblea, despre dineul în Sala Tronului: Vi-l închipuiţi pe Regele Mihai să fi închinat vreo ţuică acolo?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri