Cum s-au contrazis prezidențiabilii Antonescu și Ungureanu, la Digi24, pe teme de politică externă

Data publicării:
crin mru

Întrebat cât de mari sunt riscurile de securitate la adresa Republicii Moldova, Crin Antonescu a răspuns: „Sunt atât de mari pe cât le recunoaște toată lumea. Eu cred că în perioada următoare Rusia nu va escalada această ofensivă în direcția Transnistriei. Rusia va savura acest succes neașteptat pentru unii și ușor din punctul de vedere al reacției occidentale al anexării Crimeei. Sigur că putem să discutăm ce și cum e de făcut. E de remarcat că Uniunea Europeană chiar Statele Unite au reacționat destul de palid, ca să nu spunem că nu au fost pregătite pentru succesiunea evenimentelor. Eu n-am cerut aceste consultări (între partide – n.red.) ca să facem o formalitate, ci pur și simplu pentru a contura formele acestui consens și pentru a conveni să renunțăm măcar în aceste împrejurări la tot felul de mici scopuri de politică externă”, a precizat președintele liberalilor.

Domnul Antonescu pentru ce poziție în stat se pregătește?”, a întrebat Mihai Răzvan Ungureanu, după intervenția liderului PNL. „Mi se pare că este destul de neplăcut să ieși nepregătit pe un subiect de politică strategică, în condițiile în care se vorbește despre situația din Crimeea, despre situația din Ucraina, despre relațiile dintre Federația Rusă și Comunitatea Transatlantică de trei săptămâni. Ai tot timpul din lume să citești, și ai tot timpul din lume să te pregătești pentru subiectul acesta. Pentru numele lui Dumnezeu, te apuci să vorbești despre chestiuni pe care nu le cunoști cu atâta lejeritate, amestecând principii, norme, bla bla-uri?”, a continuat fostul premier.

Crin Antonescu nu a dorit să comenteze critica venită din partea lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Chiar din intervenția mea anterioară am vorbit despre faptul că există încercări (de consultăti între partide – n.red.), pe care le-am identificat la președinte și la primul ministru. Le pot identifica acum și la domnul Ungureanu, ceea ce e mai puțin grav decât în cazul primilor doi, pentru că nu e, momentan, președinte sau premier. Este opinia domniei sale. Eu am încercat să răspund la întrebările dumneavoastră. Restul ține de o polemică pe care nu doresc să o port aici sau acum. Pentru o discuție mai detaliată pe care domnul Ungureanu și-ar dori-o, stau la dispoziție oricând, în condiții civilizate”, a comentat Antonescu.

Îi mulțumesc pentru folosirea cuvântului momentan. Sper din tot sufletul că la un moment dat ne vom întâlni față în față să discutăm aceste lucruri care intră în competența directă constituțională a președintelui României”, a fost răspunsul lui Ungureanu.

Și eu îi mulțumesc domnului Ungureanu pentru că deja estimează iminența președinției mele, dar indiferent dacă asta se va întâmpla sau nu, îi stau la dispoziție pentru o discuție civilizată și cu un anumit spor de cunoaștere pentru toată lumea”, a încheiat fostul co-președinte al USL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri