Cum se poate depăşi criza din Guvern

Data publicării:
171012_PSD_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudose dragnea

Scandalul din PSD pare departe de rezolvare. Fiecare actor poartă negocieri zilele acestea. Ne punem întrebarea: cum se va depăşi momentul? Cine câştigă bătălia? Ajungem să avem al treilea premier în decursul unui singur an ori românii ar putea chiar să fie chemaţi la urne, pentru alegeri anticipate?

În principiu, există două mari variante. Unu: Liviu Dragnea şi Mihai Tudose ar putea semna un armistiţiu sau doi: conflictul dintre cei doi se adânceşte şi de aici decurg alte două posibile efecte, dar să le luăm pe rând.

Pentru pace, este nevoie de compromisuri din ambele părţi. Ca Mihai Tudose să-şi păstreze funcţia trebuie, se pare, să renunţe la dorinţa de o o elimina pe Carmen Dan din Guvern. De cealaltă parte, ar urma ca Liviu Dragnea să accepte restructurarea propusă de către prim-ministru. Deci să ceară din nou un vot în Parlament, ceea ce n-ar urma să le facă probleme celor din PSD, pentru că, iată, au în continuare majoritate în Legislativ.

În cazul în care PSD nu acceptă propunerea de reorganizare, atunci premierul îşi dă demisia. Aşa a anunţat. Asta înseamnă că social-democraţii trebuie să meargă la preşedintele ţării cu o nouă propunere de premier. Ar fi a patra în decursul unui an. Dacă şeful statului acceptă nominalizarea, procedura este simplă. Se formează un nou cabinet, pe baza votului dat de Parlament.

Dacă preşedintele refuză numirea unui premier cerut de către PSD, lucrurile se complică. Şeful statului ar putea propune un alt nume pentru funcţia de prim-ministru. El ar urma să fie refuzat de Parlament, pentru că cei din PSD şi ALDE au în continuare majoritate. Preşedintele ar putea merge mai departe cu o nouă propunere de premier, care, dacă va fi din nou respinsă de către aleşi, va duce la alegeri anticipate.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri