Cum se pregătesc partidele pentru referendumul din 7 octombrie

Data publicării:
politicieni parlament

La doar câteva zile după ce propunerea de revizuire a Constituției a fost adoptată in Parlament, pe scena politică au început deja pregătirile pentru referendum. Zilele acestea mai multe partide au stabilit campaniile pe care le vor desfășura pentru a sprijini demersul de redefinire a familiei. Sunt însă şi politicieni rezervaţi sau chiar împotriva organizării referendumului.

Chiar și în plin scandal în partid, campaniile pentru susținerea referendumului au fost subiect intens de discuție în PSD. Timp de două zile, liderii fililalelor din țară s-au întâlnit la sediul central cu Liviu Dragnea și cu secretarul general, Marian Neacșu, pentru a stabili ultimele detalii.

„Am avut o întâlnire cu primarii PSD în săptămâna în care s-a încheiat şI în care am stabilit că vom sprijini acest referendum cu toate forţele noastre. Vom trece totul pe cheltuielile partidului, se va face această susținere din fondurile proprii, din bugetul judeţean al partidului şi nu excludem a face publicitate în media sau publicitate vizuală prin bannere, panouri, afişe, pliante”, a declarat pentru Digi24 Ioan Mocioalcă, președintele PSD Caraș-Severin.

Și partenerii de coalitie, dar și liberalii se pregătesc pentru referendum.

„Cu siguranţă vom face campanie şi vom mobiliza oamenii în perioada campaniei să meargă la vot, mai ales că noi susţinem acest demers”, a declarat Marian Cucșa, vicepreședinte ALDE.

„Toți cei care cred în forța familiei tradiționale și în apărarea valorilor familiei tradiționale se vor implica în campania pentru referendum. (Reporter: Cât veți cheltui cu această campanie?) Ne vom adapta, vom pregăti dispozitivul de mobilizare a partidului în această campanie”, a explicat Raluca Turcan, prim-vicepreședinte PNL.

Deşi susţin redefinirea familiei, membrii PMP sunt mai rezervaţi în ceea ce priveşte mobilizarea cetăţenilor pentru participarea la vot.

„Este o inițiativă a coaliției pentru familie, a cultelor, noi, ca partid, le vom recomanda membrilor și simpatizanților să iasă la referendum și să voteze DA, dar mi se pare o încercare prea brutală în a confisca un demers care nu a fost inițiat de partide”, a explicat Eugen Tomac, președintele PMP.

La polul opus, sunt membrii USR care au anunţat că nu vor participa la vot.

„Ideea de arunca 200 de milioane de lei, cât înţeleg că este costul acestui referencum, pentru o problemă care nu rezolvă absolut nimic pentru societate este revoltătoare. A doua zi după acest referendum, viaţa niciunui copil, niciunei persoane în vâtstă, niciunei femei abuzate, niciunei familii tradiţionale nu se schimba cu absolut nimic”, a explicat Dan Barna, președintele USR.

Propunerea legislativă de revizuire a Constituției a fost adoptată de Senat, Camera decizională cu 120 de voturi pentru, 12 împotrivă și 7 abținerii. Singurii care au votat contra au fost membrii USR, iar abținerile au venit 4 de la PNL și 3 de la UDMR.

Curtea Constituțională discută luni propunerea de revizuire a Constituției

Curtea Constituţională a României va discuta luni, 17 septembrie, propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie.

Fiind vorba despre un proiect de modificare a Constituţiei, CCR s-a sesizat din oficiu, potrivit unor surse citate de News.ro.

Articolului 146 din Constituţie spune că CCR are următoarele atribuţii: se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor la sesizarea preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau cel puţin 25 de senatori, precum şi, din oficiu, asupra iniţiativelor legislative de modificare a Constituţiei.

Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat marţi, 11 septembrie, cu 107 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi şapte abţineri, proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent.

Liderii grupurilor ALDE şi UDMR au spus că fiecare dintre senatorii lor vor vota după cum le dictează conştiinţa, PNL şi PSD au spus că susţin proiectul, iar USR s-a declarat împotriva modificărilor.

România riscă să îşi încalce obligaţiile internaţionale privind drepturile omului, dacă va modifica definiţia familiei în Constituţie, a declarat miercuri la RFI reprezentantul Amnesty International pentru România, Barbora Cernusakova. Ea spune că organizaţia pe care o reprezintă va înainta Curţii Constituţionale un memoriu amicus curiae, în care va sublinia că această modificare ar putea duce la încălcarea standardelor internaţionale în materie.

Citiți și:

Planul PSD pentru a strânge voturile la referendumul pe tema familiei. Ar putea fi organizat timp de 2 zile

Amnesty International, despre referendumul privind familia tradițională: România şi-ar putea încălca obligaţiile internaţionale

Liberalii vor face campanie pentru referendumul privind definirea familiei în Constituţie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri