Sari la conținut
News Alert

Cum și-a schimbat Dragnea atitudinea față de președintele Iohannis

Relaţii tensionate între Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis. Preşedintele PSD spune că întrerupe orice comunicare cu şeful statului şi îi solicită să nu se mai bage în treburile partidului. Atitudinea actuală este complet diferită faţă de cea de acum câţiva ani, când liderul PSD spunea că vrea un parteneriat cu preşedintele.

„Am stat cu mana întinsă până mi-a amorțit”, spunea ieri Liviu Dragnea.

În urmă cu doi ani, preşedintele PSD avea un plan ambiţios - să fie artizanul unui mare proiect de ţară, în colaborare cu preşedintele.

Nu vreau un război cu orice preţ cu preşedintele României. Atâta timp cât toate partidele politice vor fi de acord cu pact politic pentru dezvoltarea României şi dacă preşedintele României va dori să coordoneze acest lucru va avea în mine un prieten şi un partener serios”, spunea președintele PSD în august 2015.

Relaţia s-a stricat destul de repede, imediat după alegerile parlamentare, când liderul PSD a propus-o premier pe Sevil Shhaideh.

„Am spus de la început că vom avea o singură propunere. Punct!”, afirma Dragnea în decembrie anul trecut.

Şi de la capăt. Preşedintele nu a ţinut cont de ultimatum.

„Solicit Coaliţiei PSD-ALDE să facă altă propunere”, i-a răspuns Klaus Iohannis atunci.

Vrea să declanşeze o criză politică în România. Dacă în urma unei analize pe care o facem rapid vom ajunge la concluzia că se impune suspendarea nu o să am nicio ezitare”, susținea Dragnea de Crăciun.

Din confruntare a rezultat o a doua propunere de premier, acceptată de data aceasta. Sorin Grindeanu. Dar ironiile preşedintelui, de la învestirea Cabinetului, au setat tonul următoarelor luni.

„Domnu preşedinte Dragnea, aflarăm de la televizor că sunteţi singurul care cunoaşte programul deguvernare din scoarţă în scoarţă. Vă rog eu frumos, învăţaţi-i şi pe ei!”, îi spunea Iohannis, în primele zile ale anului, liderului PSD.

Nici la învestirea celui de-al doilea guvern PSD nu a fost mai prietenos.

Ați băgat țara în criză fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi. Fostul guvern nu va rămâne în istorie pentru scurtimea mandatului, ci va rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanță 13, iar coaliția PSD-ALDE prin faptul că și-a demis prin moțiune de cenzura propriul guvern”, declara Klaus Iohannis în vara lui 2017.

Încleştarea a atins cote maxime odată cu anchetarea de către DNA a miniştrilor Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh.

Că PSD face scut în jurul lor nu e de bun augur”, declara șeful statului în septembrie.

O să-l rog să nu se mai refere la PSD niciodată, că nu e treaba lui”, a fost răspunsul lui Dragnea.

PSD ar trebui să-și rezolve problemele. În niciun caz românii nu au votat pentru scandalul de partid”, declara Mădălina Dobrovolschi, purtător de cuvânt al Administrației Prezidențiale pe 10 octombrie.

Transmiteți și către doamna purtător de cuvânt să nu mai facă conferințe la Cotroceni să dea sfaturi PSD”, a venit răspunsul din partea președintele PSD, câteva zile mai târziu.

A pus capac susţinerea preşedintelui pentru premier, în momentul în care Mihai Tudose dorea remanierea, iar Liviu Dragnea, nu.

„Cred că premierul este de bună credinţă şi doreşte să aibă o echipă performantă”, spunea șeful statului pe 12 octombrie.

Remanierea s-a făcut după şedinţe interminabile, nopţi nedormite şi mulţi nervi. Şi s-a încheiat cu o rezoluţie a lui Liviu Dragnea.

Nu vreau să mai merg la Cotroceni decât după prezidențiale”, declara Liviu Dragnea pe 13 octombrie.

 

Pe aceeași temă