Curtea Constituţională, o miză majoră pentru politicieni

Data publicării:
plen CCR -resized-1

La Curtea Constituţională s-au luat decizii care au avut impact asupra întreagii societăţi romaneşti. Aici s-a hotărât, printre altele, tăierea salariilor, dar nu şi a pensiilor, reîntoarcerea la Cotroceni a lui Traian Băsescu după suspendare sau faptul că la Consiliul European România trebuie reprezentată de preşedinte şi nu de premier.

Invalidarea referendumului

Poate cel mai important moment s-a consumat anul trecut, când judecătorii Curţii au decis invalidarea referedumului organizat pentru demiterea preşedintelui. Intervenţia crucială a Curţii Constituţionale a făcut ca Traian Băsescu să revină la Cotroceni după o luptă dura cu liderii USL.

Cine reprezintă România la summiturile UE

În iunie 2012 Traian Băsescu apelează la Curtea Constituţională cerând să arbitreze conflictul pe care îl are cu Victor Ponta pe tema reprezentării României la Consiliul European. Câştigator din acest duel iese şeful statului.

Președintele are dreptul să refuze numirea unui ministru

Cu cinci ani în urmă, un alt conflict preşedinte - premier ajungea pe masa judecătorilor CCR. În 2008, după ce Traian Băsescu refuza numirea Noricăi Nicolai la Ministerul Justiţiei, premierul Călin Popescu Tăriceanu sesiza Curtea, care a decis că preşedintele poate refuza numirea unui ministru. O singură dată şi motivat.

Statutul parlamentarilor, examinat a patra oară

Chiar şi Parlamentul, forul reprezentativ suprem al poporului, este supus Curţii. Controversatul statut al parlamentarilor se află pentru a patra oară la judecata CCR. Ultima dată a fost contestat de şeful statului care acuză superimunitatea pe care aleşii şi-o creează.

Salariile pot fi tăiate, pensiile nu

Curtea Constituţională a influenţat şi decizii economice majore. În iunie 2010, guvernul Boc taie salariile bugetarilor cu 25 la sută şi pensiile cu 15 la sută. Planurile Guvernului au fost însă date peste cap de Curte, care stabileşte că tăierea pensiilor nu este constituţională. Ulterior guvernanţii au decis să majoreze TVA de la 19 la 24 la sută.

Este evident, deci, că aceasta instituţie autonomă şi independentă deţine o mare putere, una care nu le convine întotdeauna politicienilor.

Vicepreşedintele PNL Tudor Chiuariu propune chiar mutarea Curţii în provincie şi lipsirea ei de dreptul să emită decizii definitive şi irevocabile.

Iar anul trecut, premierul Victor Ponta propunea ca deciziile Curţii Constituţionale să poată fi modificate în Parlament cu votul a două treimi din numărul total al senatorilor şi deputaţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri