Sari la conținut

D. Cioloş pentru Washington Post: Suntem îngrijoraţi de comportamentul Rusiei; avem dreptul să ne asigurăm apărarea

 

La o întrebare legată de protestele Rusiei legate de către operaţionalizarea scutului antirachetă de la Deveselu, premierul Dacian Cioloş a răspuns: ”Este problema lor. Noi am fost foarte limpezi când am spus că nu este orientat împotriva nimănui, este un sistem pur defensiv. Nu vrem să atacăm pe nimeni. Vrem doar să descurajăm agresiunile este un sistem de descurajare”.

Cioloş şi-a exprimat temerile legate de acţiunile Rusiei pe plan extern, însă arătat că cele două ţări pot avea un dialog. ”Suntem îngrijoraţi de acest comportament, dar cered că trebuie să clarificăm aceste lucruri prin dialog. Pe de altă parte, avem toate drepturile să ne asigurăm apărarea şi şi să descurajăm agresiunile potenţiale (...) Trebuie să fim atenţi, dar suntem vecini. Pe termen lung, ambele ţări sunt interesate să colaboreze”, a spus premierul român, citat de News.ro.

El a spus că nu se teme susţinerea financiară pe care Rusia o oferă partidelor de extremă-dreapta din România întrucât ţara noastră este una dintre puţinele ţări europene fără un partid extremist sau populist puternic.

Invitat să-şi evalueze prestaţia ca şef al Guvernului, Cioloş a răspuns: ”Nu sunt foarte popular pentru că aşteptările sunt mari şi sunt multe critici potrivit cărora nu fac suficiente în procesul de reformă. Am început dar trebuie să schimbăm o parte a legislaţiei. Ca să o facem, avem nevoie de sprijinul partidelor politice din Parlament. E posibil ca partidelor să nu le placă un guvern independent.”

Pe de altă parte, Cioloş a exclus implicarea sa în politică pentru că şi-a dat cuvântul şi vrea să păstreze încrederea partidelor.