Dacian Cioloș: A fost un an ratat

Data publicării:
ciolos la protest

Fostul premier Dacian Cioloș, prezent, duminică seara, la protestele de la București, a declarat pentru Digi24 că 2017 a fost un an ratat de actualii guvernanți, inclusiv în ceea ce privește economia. 

Dacian Cioloș a remarcat că anul a început cu proteste, când oamenii au ieșit în stradă pentru a apăra principiile statului de drept și obiectivitatea justiției, și se termină cu noi proteste, pe același subiect. „A fost un ratat, din punctul acesta de vedere, chiar dacă se laudă guvernanții cu creșterea economică. Creșterea asta economică nu e datorită măsurilor care au fost luate, nu e o creștere economică durabilă, și noi ne războim pe legile justiției! Pentru că sunt câțiva indivizi, câțiva lideri politici care au probleme cu justiția și văd că sunt gata să facă orice pentru a-și apăra interesele personale, inclusiv de a pune în pericol credibilitatea României și stabilitatea României. De-asta am ieșit în stradă”, a explicat Dacian Cioloș.

Fostul premier spune că din păcate, s-a ajuns ca o majoritate politică largă, consistentă, după ultimele alegeri, care susține că este reprezentantivă din punct de vedere democratic, nu deschide calea dialogului și nu ia decizii cu argumente sau în urma unor dezbateri, ci „plimbă” legile de la Guvern la Parlament, face modificări și reajustări, ca să testeze reacția populației și rezistența oamenilor la această presiune.

„Dincolo de semnalul pe care îl dăm în afara țării, eu mă întreb ce semnal dăm noi în țară, societății românești, vizavi de ce vrem să facem cu țara asta când ajungem la putere”, mai spune Dacian Cioloș. „Cred că acesta e întrebarea pe care trebuie să ne-o punem, în ce direcție vrem să ducem România, când, după un an de guvernare, s-au schimbat deja un guvern, în continuare sunt tensiuni politice în coaliție, care nu duc la lucruri bune”, a adăugat el, explificând: „Iată, proiectul acesta de legi ale justiției a început să-l discute Guvernul, n-a fost în măsură să ia o decizie, l-a pasat la Parlament; s-a ocupat de economie și vedem în ce sens s-a ocupat de economie, pentru că e o instabilitate cum n-am mai văzut de multă vreme și impredictibilitate în mediul acesta economic; ratăm din nou, în ciuda faptul că afișăm o creștere economică consistentă, din punctul meu de vedere, ratăm oportunitatea unei dezvoltări economice durabile și cred că toate acestea sunt motive de îngrijorare pentru cei care vor să construiască în țara asta”, a arătat Dacian Cioloș.

El a mai spus că oamenii nu ies în stradă pentru că sunt împotriva cuiva, ci ies pentru că vor să știe că se poate construi în țara asta, că nu mai e cazul să pleci afară din țară, iar cei care vor să se întoarcă vor să știe că pot să o facă și că pot să proiecteze pe termen lung.

În jur de 45 de mii de oameni au ieşit în stradă, duminică seara, în București și în alte orașe din țară și din diaspora, pentru că li se pare că România se îndreaptă într-o direcţie greşită. Oamenii sunt nemulţumiţi de modificările legilor justiţiei şi se tem că schimbarea codului fiscal le va scădea salariile. Au fost cele mai ample proteste din această toamnă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri