Dacian Cioloș, atac la Guvernul Ponta pe tema absorbției fondurilor europene

Data publicării:
dacian ciolos la camasa_gov.ro

Premierul Dacian Cioloș a criticat guvernul Ponta, în legătură cu absorbţia fondurilor europene. Premierul a declarat pentru Hotnews că fosta guvernare nu a făcut mai nimic pentru pregătirea programului 2014-2020 şi că orice atac la adresa actualului cabinet este deplasat.

Absorbția efectivă pentru 2014 - 2020 a început în mai 2016, la aproape doi ani și jumătate de la începerea exercițiului bugetar, după ce am desţelenit buruienișul lăsat de cei care acum strigă de pe margine. Între timp, am lansat ghiduri și proiecte pentru 13 miliarde de euro, dintre care unele pentru autostrăzi, termoficare sau reducerea abandonului școlar. În paralel, se lucrează la pachetul de acreditare. Cel mai probabil, odată ce Autoritățile de Management vor fi acreditate, în anul 2017 România va beneficia de rambursări în valoare de aproape 4 miliarde de euro", a declarat Dacian Cioloş pentru HotNews.ro.

Întrebat despre cum merge absorbţia fondurilor europene pe noul program, şeful Executivului a spus că rata de absorbţie este undeva la 1%, dar că sunt multe state membre care nu au ajuns nici măcar acolo. În prezent, media europeană de absorbţie este de 1,5 la sută.

„Dacă vorbim de absorbția pentru perioada 2014-2020, din câte știu, este ceva sub media media europeană, care e la nivelul de 1,5%. Da, 1,5% media la nivel european, în vreme ce noi suntem pe la 1% și sunt încă multe state membre care nu au nici măcar atât. De ce nu e mai mult nici la nivel european? E foarte simplu. In primul rând, - și lucrurile sunt cunoscute foarte bine, inclusiv de liderii politici pe care i-ați mentionat, absorbția fondurilor europene nu este liniară. În primii ani ai exercițiului bugetar, în cazul nostru 2014-2020, absorbția este mică - se fac acreditările instituțiilor, se lansează programele, ghidurile, licitațiile și apoi demarează proiectele. Absorbția propriu-zisă a fondurilor începe să crească semnificativ în a doua jumătate a perioadei financiare”, a explicat Dacian Cioloș. 

 
Citiți și:
Politicieni în conflict cu tehnocrații
Trăian Băsescu: Nu veţi mai găsi un alt Emil Boc! Cioloş, şlefuit în cabinetele de la Bruxelles, i-a păcălit pe români cu ştaif

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri