Dacian Cioloș: Îl aștept în seara asta pe Sorin Grindeanu la Palatul Victoria

Data actualizării: Data publicării:
dacian ciolos declaratie guvern

Premierul Dacian Cioloș și-a prezentat bilanțul de la finalul mandatului său în fruntea Guvernului. Prim-ministrul a amintit că acest Guvern s-a format într-un context social și politic excepțional, în urma manifestațiilor de stradă și a demisiei Guvernului Ponta. De asemenea, Dacian Cioloș a precizat că atât el și cât și membrii Cabinetului său au știut că așteptările populației sunt mari, că nu se vor putea rezuma doar la chestiuni administrative, și că nu vor putea duce la capăt toate reformele pe care și le-au dorit într-un singur an. Mai mult, premierul a spus că în seara aceasta și mâine va sta de vorbă cu prim-ministrul desemnat, Sorin Grindeanu. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Acest guvern a apărut într-un context social și politic excepțional, după manifestații de stradă, după demisia guvernului precedent, moment în care s-a convenit la nivel politic instalarea unui guvern tehnocrat. Am beneficiat de o susținere politică relativ volatilă în Parlament ceea ce a îngreunat luarea unor decizii. Am fost conștienți că așteptările vor fi foarte mari, presiunile au fost foarte mari ca acest guvern să demareze reforme și să intervină în foarte multe domenii. Încă de la începutul guvernului au ieșit la iveală mai multe probleme ascunse ascunse de peste 20 de ani, așa încât guvernul nu avea cum să nu abordeze aceste lucruri frontal.

Vă amintesc doar la Sănătate de crizele prin care am trecut și care nu au fost abordate frontal atunci când ar fi trebuit. Apoi în domeniul Muncii, dincolo de problema salarizării, problemele legate de șomajul cronic în anumite zone din România coroborate cu probleme de sărăcie în anumite zone defavorizate. În domeniul Mediului dincolo de dezvoltarea durabilă, o problemă acută care continuă să aibă nevoie de soluții este cea legată de tăierile ilegale de păduri. Nu aveam cum să ne limităm doar la administrarea treburilor curente, am fost împinși de aceste realități să abordăm aceste lucruri frontal și să începem anumite reforme, chiar dacă am fost conștienți că nu putem deschide toate fronturile de reformă într-un an de zile”, a spus Dacian Cioloș. 

infografie
Sursa: gov.ro

În ceea ce privește rezultatele obține de Guvernul său, premierul Dacian Cioloș a vorbit despre reformele din Sănătate, despre strategia anticorupție pentru perioada 2016-2016, creșterea economică a României de 5%, creșterea locurilor de muncă și a investițiilor străine și autohtone și transparentizarea actului de guvernare. 

„Am spus de la început că vom încerca să venim cu un alt mod de guvernare, bazată pe transparență, profesionalism și deschidere spre dialog. Am transparentizat atât cât este posibil actul guvernamental, am creat noi platforme de consultare publică, am declanșat un proces de debirocratizare. Ne-am asumat organizarea unor alegeri parlamentare corecte și transparente, pentru prima dată am folosit un sistem de control împotriva votului multiplu care s-a dovedit eficient, am pus la punct un sistem de supraveghere video a procesului de numărare a voturilor. Am spus că vom fi un guverna care va veghea la independența justiției și vom lupta împotriva corupției. Am finalizat strategia națională anticorupție 2016 - 2020 și sper să fie asumat și pus în aplicare de următ guvern, dar cel mai important prin măsurile pe care le-am luat am dorit să continuăm trendul ascendent al creșterii economice a României. Creșterea economică de aproape 5%, cea mai mare din UE, e rezultatul mai multor ani în care au fost luate măsuri, dar cred că măsurile din acest an au stimulat încrederea investitorilor în România, au crescut investițiile străine și autohtone, au crescut locurile de muncă”, a spus premierul.

infografie2
Sursa: gov.ro

Bilanțul guvernului la finalul mandatului poate fi consultat integral AICI.

Proiect de buget pentru viitorul Guvern

Dacian Cioloș a anunțat că actualul Guvern va lăsa viitorului Executiv un proiect de buget care a fost lucrat la nivel tehnic de Ministerul de Finanțe. 

„Așa cum noi am găsit un proiect de buget, când ne-am instalat în noiembrie (2015 — n.r.), și noi, la rândul nostru, lăsăm un proiect de buget, care a fost lucrat la nivel tehnic de Ministerul de Finanțe. El n-a fost discutat în Guvern, pentru că era clar pentru noi că n-are sens ca acest Guvern să facă o propunere de buget, atât timp cât urmează să vină un Guvern nou, legitimat prin alegeri, cu un program de guvernare care are inclusiv elemente de reper bugetar. Deci există un astfel de proiect lucrat la nivel tehnic în Ministerul de Finanțe, cu date luate de la (...) Institutul de Prognoză", a declarat Dacian Cioloș.

Premierul a adăugat că nu știe în ce măsură viitorul ministru de Finanțe va avea sau nu nevoie de datele respective.

„PSD a prezentat încă din campania electorală un proiect de buget, deci nu știu în ce măsură domnul Ștefan (Viorel Ștefan — n.r.) va avea sau nu nevoie de aceste lucruri, dar datele respective există. Nu știu dacă e cazul să mai fac comentarii pe conținutul acestui proiect, atât timp cât (...) PSD a câștigat alegeri sau a obținut un rezultat bun în alegeri pe baza unui program de guvernare care include și un proiect de buget, pe care înțeleg că Guvernul vrea să-l aplice", a spus Cioloș.

Cioloș, discuție cu Grindeanu

Premierul Dacian Cioloș a mai declarat că va avea o discuție mai detaliată cu prim-ministrul desemnat Sorin Grindeanu joi și că îi va cere să continue unele măsuri adoptate de Guvernul său. 

„Eu am avut mai multe discuții telefonice în aceste zile cu domnul prim-ministru desemnat, inclusiv astăzi. Am înțeles că dânsul va veni, după depunerea jurământului de la Cotroceni, la Palatul Victoria și intenționează să aibă chiar o ședință de guvern. O să-l aștept când va veni în seara asta la Palatul Victoria, însă am convenit să avem o discuție mai așezată și mai detaliată în cursul zilei de mâine. Ce o să-i spun o să-i spun dânsului direct. Ceea ce am avut de spus public am spus-o deja, inclusiv legat de așteptări, să continue anumite programe, să continue anumite acțiuni, care din punctul nostru de vedere sunt benefice, dar, sigur, fiecare guvern, cu programul lui de guvernare", a spus premierul tehnocrat. 

Guvernul Cioloş a fost învestit pe 17 noiembrie 2015. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri