Dacian Cioloș, în turneu la partide pentru susținerea în Parlament

Data publicării:
ciolos-1


Ora 10:00

Dacian Cioloş a făcut prima oprire în turneul de promovare a noului său cabinet la sediul liberalilor din Aleea Modrogan. Premierul desemnat a discutat aproape o oră cu liderii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. A plecat grăbit şi fără să dea explicaţii.

„În stadiul acesta nu comentez nimic”, a spus Dacian Cioloş.

Lămuririle au venit de la liderii PNL. Liberalii vor vota cabinetul Dacian Cioloş, cu o condiţie: viitorul premier să cureţe toată administraţia publică de social democraţi.

„Am insistat pe un lucru care ni se pare prioritatea 0 și anume ideea de depolitizare a administrației”, a spus Alina Gorghiu.

Liberalii îl mai aşteaptă pe Dacian Cioloş la un nou rând de consultări după ce premierul desemnat îşi va stabili lista de miniştri.

„O să avem încă o discuție după ce își formează echipa. Cu lista în față o să o discutăm cu toţi membrii comisiei de unificare”, a adăugat Vasile Blaga.

Ora 15:30

Dacian Cioloş a ajuns la sediul UNPR. Deşi face parte din Coaliţia de guvernare care a susţinut cabinetul Victor Ponta, Uniunea Naţională pentru Progresul României a anunţat că va susţine în Parlament premierul desemnat şi Cabinetul acestuia.

De asemenea, preşedintele partidului l-a asigurat pe Dacian Cioloş că Uniunea va sprijini noul Executiv atât la votul de învestitură, cât şi în Parlament, pe proiectele guvernamentale importante pentru România.

„Uniunea Naţională pentru Progresul României va susţine în Parlament premierul desemnat şi Cabinetul propus de acesta. De asemenea, preşedintele partidului l-a asigurat pe premierul desemnat Dacian Cioloş că Uniunea va sprijini noul Executiv atât la votul de învestitură, cât şi în Parlament, pe proiectele guvernamentale importante pentru România”, a comunicat UNPR.

Ora 16:30

O oră mai târziu, premierul desemnat a intrat la ALDE. Călin Popescu ar fi preferat un guvern politic. El spune că nu a decis cum vor vota cei 37 aleşi ai formaţiunii sale la votul de învestitură.

„Nu vom putea lua o decizie cu privire la modul în care ALDE va vota la investitură decât după ce prezintă programul şi echipa, componenta Guvernului”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Echipa şi programul de guvernare a lui Dacian Cioloş ar putea fi prezentate până la sfârşitul săptâmânii.

Ora 18:30

Liderii UDMR i-au transmis lui Dacian Cioloş că ar putea primi votul de învestitură pentru Guvernul său, dacă din noul cabinet nu vor face parte membri de partid sau apropiaţi ai partidelor.

„Nu vom negocia în acest moment pentru votul în Parlament pe funcții”, a spus Kelemen Hunor.

Ora 19:30

Cei 17 parlamentari ai minorităţilor sunt dispuşi să acorde credit cabinetului format în jurul lui Dacian Cioloş.

„Da, cu un cec în alb pentru că va fi un Executiv pe care nu îl cunoaștem și atunci o să vedem în timp ce se va întâmpla”, a spus Varujan Pambuccian.

Ora 20:30

După două amânări, Dacian Cioloş a fost primit la ceas de seară şi de social-democraţi. Premierul desemnat nu a obţinut însă un răspuns clar din partea liderilor PSD. Aceştia sunt hotărâţi să amâne decizia în privinţa susţinerii noului guvern, până după prezentarea listei de miniştri.

„Noi avem încredere în Dacian Cioloş, dar nu ştim ce echipă va forma. PSD nu va face nicio propunere în cabinet. Decizia e a premierului dacă vrea să pătreze secretari de stat sau şefi de agenţii. În ceea ce priveşte prefecţii, l-am avertizat că există un risc foarte mare că dacă încep niște schimbări masive în prefecturi, administraţia s-ar putea să funcționeze cu mari sincope”, a spus Liviu Dragnea, preşedintele PSD.

Echipa şi programul de guvernare a lui Dacian Cioloş ar putea fi prezentate până la sfârşitul săptâmânii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri