Sari la conținut

Dacian Cioloş, mesaj la 10 ani de la intrarea în UE

Premierul Dacian Cioloş, fost comisar european, a declarat că pentru România cei zece ani de când este în Uniunea Europeană au însemnat „zece ani de creştere, de dezvoltare și de consolidare a democraţiei”. De asemenea, prim ministrul a precizat că el este, din punct de vedere profesional, „un produs” al acestei apropieri şi integrări a ţării noastre în blocul comunitar.

„Zece ani în Uniunea Europeană, pentru România, înseamnă zece ani de creştere, de dezvoltare, de consolidare a democraţiei. Pentru oamenii din România, zece ani în Uniunea Europeană se pot vedea aproape zilnic, de la tinerii care au posibilitatea să studieze, să aibă experienţe profesionale în ţări din Uniunea Europeană până la primarul de comună rurală, care, cu fonduri europene, a reuşit să facă pentru săteni un drum mai acătării", a spus Dacian Cioloş, într-un mesaj video postat pe pagina de Facebook a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Premierul a declarat că pentru el, această perioadă a fost una „de experienţe foarte intense”. Dacian Cioloș a povestit cum și-a început cariera la Bruxelles de când era student cu stagii de practică în ferme din alte țări ale Uniunii Europene. 

„Pentru mine, această perioadă de zece ani a însemnat o perioadă de experienţe foarte intense. Aş îndrăzni să spun că eu sunt într-un fel sau altul, din punct de vedere profesional, produsul acestei apropieri şi integrări a României în Uniunea Europeană. Am început încă din perioada studenţiei, când, datorită apropierii României de Uniunea Europeană, am avut posibilitatea să fac stagii practice în ferme din ţări din Uniunea Europeană, în primul rând din Franţa, să compar modul de a face agricultură de acolo cu ceea ce se face la noi şi să pot să îmbunătăţesc lucrurile din punct de vedere profesional, acasă. Tot în acea perioadă am avut ocazia să cunosc aşa-numitul Bruxelles cu instituţiile europene din interior prin intermediul unui stagiu practic, pe care am putut să-l fac la Comisia Europeană. Totodată, experienţa din România mi-a fost apoi utilă pe perioada celor 5 ani, cât am fost comisar european, practic reprezentantul României în ceea ce am putea numi într-un anumit fel Guvernul Uniunii Europene, unde m-am ocupat de agricultură şi dezvoltare rurală", a relatat Dacian Cioloş.

În încheiere, premierul a subliniat că politica agricolă comună a fost reformată şi seamănă mai mult cu ceea ce românii au nevoie pentru a-şi dezvolta agricultura.

„A fost perioada în care am reformat politica agricolă comună şi am făcut-o ca ea să semene mai bine cu ceea ce România şi românii, între altele, au nevoie pentru a-şi dezvolta agricultura şi pentru a-şi dezvolta mediul rural. Mi-am dat seama că modul cel mai eficient de a ajuta România în interiorul Uniunii Europene este să poţi să ai această deschidere de viziune şi această experienţă care, în mod clar, îmbogăţeşte şi ne face pe noi, românii, să fim mai conştienţi de potenţialul pe care îl avem şi mai încrezători de ceea ce putem face ca ţară în Uniunea Europeană", a conchis prim-ministrul.

Dacian Cioloş a fost comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală în perioada 2010 - 2014, scrie News.ro.

România sărbătoreşte, duminică, zece ani de la intrarea în Uniunea Europeană. 

Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007, odată cu Bulgaria. Această dată a fost propusă la summitul de la Salonic din anul 2003 şi confirmată la Bruxelles, în iunie 2004. România şi Bulgaria au semnat Tratatul de aderare pe 25 aprilie 2005.

România a aderat la UE a avut loc după 12 ani de la formularea solicitării oficiale de intrare în blocul comunitar. Negocierile de aderare cu România au început în februarie 2000 şi s-au încheiat în decembrie 2004, când a fost confirmată data aderării.

Pe aceeași temă