Dacian Cioloș se bucură pentru „cadoul” Roșia Montană în UNESCO. În 2016, fostul premier s-a opus dosarului până în ultima zi în Guvern

Data actualizării: Data publicării:
protest rosia montana
Protest pentru Roșia Montană în Piața Victoriei. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a scris, marți, un mesaj pe Facebook în care își exprimă bucuria pentru includerea sitului de la Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Cioloș spune că „este o veste mare și nici că putea să existe un cadou mai nimerit de care să mă bucur de ziua mea”. Dosarul a fost depus pe 4 ianuarie 2017, de fostul ministru al Culturii Corina Șuteu, în ultima zi de mandat a Guvernului Cioloș, după ce, anterior, premierul Dacian Cioloș s-a opus. Unul dintre motivele invocate la momentul respectiv, litigiul cu Gabriel Resources.

„Prim-ministrul Dacian Cioloș nu a luat o decizie ca acest dosar să nu fie depus la UNESCO, ci să fie depus după o hotărâre comună luată în Guvern, ca și în cazul punctului de vedere pe cianuri, trimis Parlamentului. În mod normal, asemenea dosare pot fi depuse și doar cu semnatura ministrului de resort, însă în ceea ce priveste dosarul Roșia Montană statul român se află într-un litigiu”, declara, în decembrie 2016, purtătorul de cuvânt al guvernului Liviu Iolu. Acesta preciza că „un guvern la final de mandat nu mai are autoritatea sa faca acest lucru”, menționând că ar fi fost nevoie de un memorandum.

Totuși, câteva zile mai târziu, ministerul Culturii anunța depunerea dosarului la UNESCO.

Doi ani mai târziu, fostul ministru de externe și ambasador al României la UNESCU Adrian Cioroianu povestea cum au decurs discuțiile cu premierul Dacian Cioloș în legătură cu dosarul Roșia Montană.

Cioroianu a fost sunat de Dacian Cioloș în 2016, prim-ministru la acea vreme, și a fost întrebat: „Domnule ambasador, ce ziceti, dacă depunem dosarul, îl mai putem retrage?”. Acesta ar fi raspuns: „Da, îl putem retrage oricând până în primăvara anului 2018, când va fi răspunsul”.  „Există o serie de opinii divergente la nivelul Guvernului, nu știu ce să facem, să-l depunem, să nu-l depunem?”, i-ar fi transmis premierul.

Fostul prim-ministru s-a reasigurat că dosarul poate fi retras și conversația s-a încheiat. „Dupa cinci minute, sună din nou telefonul”, a continuat Cioroianu. „Domnule Cioroianu, am avut discuții cu mai multi miniștri, nu depunem dosarul”. „Domnule prim-ministru, cum ziceti'”.

Ulterior, Dacian Cioloș a declarat că a purtat un dialog cu ambasadorul român la UNESCO, despre procesul de înscriere a sitului Roșia Montană în patrimoniul universal, dar precizeaza că Adrian Cioroianu a scos declarațiile din context. Realitatea este una, spunea Cioloș: „dosarul a fost depus la UNESCO în timpul mandatului meu și prin voința mea”.

„Dialogul prezentat de domnul Cioroianu e real, dar e doar un mic fragment dintr-un proces de decizie prin care am trecut în Guvernul pe care l-am condus în care am cautat o soluție pentru a putea depune dosarul la UNESCO fără a afecta alte instituții ale statului roman în arbitrajul international pe acest subiect.”, a spus Cioloș în 2018, pentru Ziare.com.

Istoricul Mădălin Hodor: Înțeleg că cel mai mult se bucură domnul Cioloș. Domnia sa a refuzat până în ultima clipă să semneze dosarul

Istoricul Mădălin Hodor îl critică, într-un mesaj publicat pe Facebook, pe fostul premier Dacian Cioloș și reamintește că motivele invocate de Guvernul condus de acesta în 2016 pentru întârzierea depunerii dosarului erau aceleași cu cele pe care azi „le înfierează”, și-anume litigiul cu Gabriel Resources.

„Înțeleg că cel mai mult se bucură domnul Cioloș. Bravo! Din păcate mai sunt unii pe care memoria nu i-a părăsit de tot. De exemplu, eu îmi aduc aminte că în calitate de prim-ministru domnia sa a refuzat până în ultima clipă să semneze dosarul de includere în Patrimoniul UNESCO, motiv de scandal cu Ministerul Culturii (de demisie și amenințări reciproce) și chiar ulterior motiv de retragere invocat de guvernul Dăncilă. Care Dăncilă, ce spunea când a retras dosarul? Ca LIPSEAU AVIZELE de la ministere. Care avize lipseau din cauza tergiversărilor domnului prim-ministru. Domnul, ați ghicit, Cioloș. Ba mai voia PSD sa facă și ceva dosare penale pe motiv de "depunere ilegala". S-au mulțumit pana la urma sa îl retragă prin reprezentatul României la UNESCO (aici poate îmi amintiți voi cum se numea). Motivele invocate de domnul Ciolos atunci erau identice cu cele pe care astăzi domnul Ciolos le înfierează: procesul cu RMGC”, scrie Mădălin Hodor. 

„Deci domnul Ciolos se bucură alături de toată floarea Pluserismului. M-aș bucura și eu cu ei. Dar vedeți voi eu am avut întotdeauna o mică problemă. Memoria. Și in partidul asta de pupincuriști pe prafuri asta nu e deloc bine. Și pentru ăștia care credeți că includerea în UNESCO e un fel de protecție NATO și vin aia cu tancurile să ne apere. Aria protejata include doar o parte din zonă, iar în rest NU ESTE INTERZISĂ exploatarea. Mâine pot veni aia să ia muntele cu excavatorul. Sau să îl arunce în aer. Rămân minele romane și satul cu care ne putem juca de-a UNESCO până ne plictisim. Știți care e chestia funny și dovada supremei prostii neaoșe? Pe aia de la RMGC nu i-a intersat niciodată să exploateze ceva acolo, pentru că i-ar costa prea mult (doar cu cianură merită, și cu cianura nu se mai poate). Se mulțumesc că ne-au prostit și și-au tras banii de pe bursă. Poate mai trag 4 miliarde și va lasă să salvați uniti. Gen.”, mai scrie istoricul.

Context:

Compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69% iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%. Compania canadiană a anunţat, pe data de 30 iunie 2017, că va chema în instanţă România la un Tribunal al Băncii Mondiale pentru că ar fi înregistrat pierderi de 4,4 miliarde de dolari, deoarece Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei în urma protestelor de stradă.

În septembrie 2016, la Paris, situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, un prim pas către lista, mult mai restrânsă, a Patrimoniului UNESCO. Pe 4 ianuarie 2016, ministerul Culturii a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO.

Doi ani mai târziu, Comitetul Patrimoniului Mondial a decis amânarea înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO, la solicitarea Guvernului Dăncilă, care a invocat arbitrajul internaţional în curs.

La începutul anului trecut, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunţa că Executivul a decis să reia procedura de includere a zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, o notificare în acest sens fiind transmisă pe data de 31 ianuarie 2020.

În urmă cu câteva săptâmâni, premierul Florin Cîţu a declarat că în coaliţia de guvernare sunt căutate soluţii în dosarul Roşia Montană, anume ca situl să fie inclus în patrimoniul UNESCO şi să se afle răspunsul la întrebarea dacă poate avea loc şi exploatarea minieră.

„Exact astea sunt discuţiile în coaliţie, să vedem care este soluţia pentru a merge mai departe. Să păstrăm şi situl UNESCO şi dacă să putem şi să exploatăm. Căutăm o soluţie. De aceea am chemat specialiştii. În coaliţie vin oameni care ne spun care sunt variantele. Pe de o parte, avem opinia de la firma de avocatură, pe de altă parte, avem Ministerul Culturii”, a spus şeful Guvernului.

Acesta a subliniat importanţa opiniilor specialiştilor. „Pe de o parte avem avocaţii de la New York care ne spun despre dosar, pe de altă parte avem o mare parte dintre oameni care ne spun că avem nevoie de bani şi ar trebui să exploatăm, pe de altă parte ne spun oameni de la Ministerul Culturii alte opinii. Sunt foarte multe opinii. Decizia trebuie luată în coaliţie”, a afirmat prim-ministrul.

Întrebat dacă dosarul prezent permite exploatarea minieră la Roşia Montană, Cîţu a răspuns: „E complicat de spus dacă permite şi nu ne permite dosarul. Încă aşteptăm. Data trecută am avut câteva opinii de la specialişti. Aşteptăm să vedem opiniile specialiştilor. Unii spun că da, alţii că nu”.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri