Video Dan Barna a anunțat că Alianța USR- PLUS îl va propune pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier

Data actualizării: Data publicării:
Dacian Cioloș și Dan Barna, copreședinții USR PLUS.
Dacian Cioloș și Dan Barna. FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Președintele USR, Dan Barna, a anunțat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că alianța USR PLUS îl va susține pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier, propunere cu care vor merge, miercuri, la Cotroceni, la consultările convocate de președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a anunat marți seară, în urma deciziei CCR de luni, că va convoca consultări cu partidele pentru ziua de miercuri, după ce Ludovic Orban a renunțat la calitatea de premier desemnat.

"Anunțul președintelui de astăzi este într-un fel surpinzător raportat la poziția domniei sale de aseară în care ne spunea că un interimat pentru următoarea perioada este opțiunea pe care o preferă. La nici 24 de ore, vedem că premierul Orban și-a depus mandatul, urmează consultările pe care le-am cerut și pe care le considerăm firești tocmai pentru a face pașii necesari ieșirii din criză politică majoră în care ne aflăm acum. 

Alianța USR PLUS are o formulă pe care am anunțat-o încă din momentul constituirii alianței, (...) vom merge cu Dacian Cioloș. Aici suntem consecvenți pe proiectul pe care noi l-am propus pentru România. Am spus-o și de la primele consultări. Soluția sunt alegerile anticipate, dacă nu se va ajunge la alegeri anticipate, ne-am exprimat disponibilitatea de a participa la guvernare. Suntem gata să ne asumăm proiectele importante de care România are nevoie."

Barna nu a precizat dacă partidul va susține eventuala desemnare a Nicolae Ciucă drept prim-ministru. „Să ajungem acolo, să vedem ce se întâmplă, și, în funcție de rezultatul consultărilor vom lua o decizie”, a spus Barna.

Președintele Iohannis a anunțat că nu va desemna un prim-ministru din partea PSD sau din partea unei majorităţi „create ad-hoc” în jurul PSD pentru că acest lucru ar însemna „o nerespectare a voinţei cetăţenilor”. Totdată, el a declarat că șansele ca alegerile anticipate să mai aibă loc „au scăzut sub 50%”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri