Video&Foto Dan Barna a fost la tăiatul porcului și și-a amintit de copilărie: „Călăritul porcului, bășica umflată și alte năzbâtii cu șorici”

Data actualizării: Data publicării:
dan barna taie sorici
Dan Barna la tăierea porcului. Sursă foto: captură video Facebook

Dan Barna, vicepreșdintele USR, se declară un păstrător al tradițiilor și a mers să taie porcul de Ignat, în curtea unui gospodar din Ialomița, alături ce câțiva colegi și prieteni. La final, Barna s-a arătat foarte încântat de experiență și le-a transmis gospodarilor că se pricep foarte bine la tăiatul porcului.

Dan Barna a realizat și un film cu isprava de Ignat, în care ajută la pârlitul și curățatul animalului și la porționarea șoriciului. Pe fundal, liderul USR povestește ce înseamnă pentru el această tradiție.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Filmul a fost postat pe Facebook, unde Dan Barna a povestit cum își petrecea sărbătoarea cînd era copil.

„În copilărie, de Ignat, eram negreșit la bunici.

Pentru ei tăierea porcului era un moment esențial în pregătirile pentru Crăciun. Atmosfera era ca în mai toate casele în care această tradiție e păstrată: multă voie bună și sarcini judicios împărțite de gospodarul în a cărui curte te aflai. Noi, copiii, mârâiam întâi dimineața de frig și de trezit devreme, dar odată activați ajutam cu ce puteam, comentam curioși și încercam, nu întotdeauna cu succes, să nu stăm în calea adulților. Și mai erau distracțiile momentului: călăritul porcului, bășica umflată - cu boabe de porumb în ea ca să zornăie, competiția între copii ca să prinzi niște ureche crocantă sau coada și alte năzbâtii cu șorici.

După ce bunicii mei n-au mai fost, n-am refuzat niciodată o invitație de a lua parte la tradiția Ignatului. Pentru că de fiecare dată, în astfel de ocazii, se păstrează viu un spirit de comunitate și familie. Și nimic nu e mai important decât sentimentul că aparții unei comunități și unei familii cu care împarți bune și rele.

Așa a fost și azi la Gârbovi, Ialomița, unde alături de câțiva colegi și prieteni, în curtea gospodarului locului Vasile Popa, am avut bucuria să contribuim, în mod firesc, la păstrarea unei tradiții la care ținem cu toții”, a scris Dan Barna pe Facebook.

Dan Barna la tăierea porcului. Sursă foto: captură video Facebook
Dan Barna la tăierea porcului. Sursă foto: captură video Facebook

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri