Dan Barna: Creșterea alocațiilor cu 20% de la 1 ianuarie va fi făcută prin ordonanță de urgență. Azi intră în dezbatere în Guvern

Data publicării:
dan barna gesticuleaza in timpul unei declaratii de presa
Vicepremierul Dan Barna spune că creșterea alocațiilor cu 20% de la 1 ianuarie va fi făcută prin ordonanță de urgență. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernul va discuta astăzi, în primă lectură, o ordonanță de urgență prin care alocațiile să crească cu 20% de la 1 ianuarie. OUG ar urma să fie adoptată săptămâna viitoare, a spus vicepremierul Dan Barna la Digi24. Decizia a fost luată ieri, în urma unei întâlniri între premierul Florin Cițu și Dan Barna. Cei doi au stabilit ca următoarea creștere a alocațiilor să fie făcută la începutul anului viitor.

„De la 1 ianuarie va fi această mărire de 20%, așa cum a fost agreat în coaliție, și vom avea o ordonanță de urgență care va intra în prima lectură în Guvern, probabil săptămâna viitoare va fi și adoptată”, a spus Dan Barna la Digi24.

El a spus că legea aflată în prezent în dezbatere în Parlament pe aceeași temă nu împiedică Guvernul să dea ordonanță de urgență.

„Deocamdată acea lege nu a fost adoptată, cel puțin până la acest moment, iar ordonanța nu face decât să clarifice formula agreată, practic respectăm promisiunea de mărire cu 20% din 1 ianuarie”, a spus Barna.

Întrebat ce se întâmplă cu mărirea promisă începând cu 1 august 2021, prinsă și în buget, convorbirea s-a întrerupt.

Dan Barna a revenit și a spus că „Ministerul Finanțelor a transmis poziția Guvernului, care a fost susținută și în cadrul comisiei parlamentare”.

Convorbirea s-a întrerupt din nou. Dan Barna a spus că e pe autostradă, pentru că vrea să participe la votul din Parlament pentru revocarea Avocatului Poporului.

Potrivit proiectului dezbătut în Parlament, alocațiile pentru copii vor fi majorate de la 1 ianuarie 2022 doar cu rata inflaţiei. Decizia a fost luată marți în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor. Creșterea ar fi de puțin peste 10 lei.

Totuși, tot marți, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, că decizia coaliției este ca alocațiile să crească cu 20% de la 1 ianuarie, pe lângă indexarea cu rata inflației.

„Se va găsi soluția legislativă, astfel încât de la 1 ianuarie 2022 să crească cu 20%. Indexarea este prevăzută în lege. Am luat decizia în cadrul coaliției să crească alocațiile de la 1 ian 2022 cu procent de 20%, cincimea respectivă”, a spus Orban.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri