Dan Barna, după ce Marcel Ciolacu și Ludovic Orban au negat o înțelegere PSD - PNL: "Aleg să îi cred"

Data actualizării: Data publicării:
dan-barna-congres-usr-inquamphotos-george-calin (2)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Președintele USR, Dan Barna, a declarat la Digi24 că nu crede că a existat o înțelegere PNL - PSD, după ce Adevărul.ro a scris că Ludovic Orban și Marcel Ciolacu s-ar fi înțeles ca moțiunea să treacă și anticipatele să aibă loc simultan cu localele, iar PNL ar fi urmat să renunțe modificarea legii alegerii primarilor. Șefii celor două partide politice au negat o astfel de înțelegere.

„Din declarațiile celor 2 lideri, ai PNL și PSD, ambii au negat existența acestei înțelegeri și acelei întâlniri. Aleg să-i cred pentru că, am declarat și astăzi la Parlament, ideea de a renaște formal sau infornal USL este un element profund toxic pentru poziția pe care o are PNL-ul acum”, a declarat Dan Barna, prin telefon, la Digi24.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a respins, luni, ideea unei înţelegeri între PSD şi PNL pentru declanşarea alegerilor anticipate, arătând că îi recomandă premierului Ludovic Orban să-şi dea demisia dacă doreşte anticipate şi să nu se bazeze pe social-democraţi.

"Care ar fi baza înţelegerii? În primul rând, s-a venit în Parlament cu asumarea răspunderii pe două tururi. PSD împreună cu UDMR şi Forţa Naţională, în momentul acesta, susţin moţiunea. În cazul în care, Doamne fereşte!, nu trece această moţiune, noi mai avem o pârghie de a ataca la CCR. Presupun că niciun prim-ministru, indiferent cum îl cheamă, nici domnul Orban, nu poate să-i mai treacă prin cap să vii cu o ordonanţă atât timp cât eşti la CCR. Am ieşi totuşi, logic, din orice calendar de modificare a alegerilor cu privire la două tururi. Deci, ce înţelegere să fac? Înţelegerea ar fi fost în cazul în care nu s-ar fi venit cu această asumare în Parlament, atunci aş fi spus că: hai că suspicionăm o anumită înţelegere, dar cât timp totul se joacă în Parlament, la CCR, despre ce înţelegere vorbim? Eu îi recomand în continuare domnului prim-ministru să-şi dea demisia. Dacă doreşte anticipate, să-şi dea demisia, să nu se bazeze pe PSD", a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat la Parlament despre existenţa unei înţelegeri între PNL şi PSD pentru declanşarea alegerilor anticipate.

La rândul său, premierul și președintele PSD, Ludovic Orban, a declarat că informația despre presupusa înțelegere dintre cele două partide politice este o minciună, adăugând că "PNL nu are nimic de discutat cu PSD".

"PNL nu are nimic de discutat cu PSD şi în ceea ce mă priveşte pe mine, nu am purtat, de când sunt preşedinte al PNL, nicio negociere cu nicun reprezentant al PSD, altele decât evident în cursul moţiunii de cenzură şi în cursul învestirii Guvernului, negocieri individuale cu parlamentari. Nu există absolut niciun fel de element de credibilitate şi face parte dintr-un arsenal de propagandă, probabil tot al PSD, care caută disperat să reducă avansul evident al PNL, creşterea încrederii cetăţenilor în PNL şi în guvernul pe care îl conduc (...)", a declarat Orban.

Editor: I. I. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri