Dan Barna i-a cerut din nou anticipate lui Iohannis, deși pot fi organizate abia în 2020: Aveți curajul să le facem acum!

Data actualizării: Data publicării:
Dan barna in conferinta de presa
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele USR, Dan Barna, a scris un mesaj pe Facebook după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni. Barna susține că președintele vrea să discute despre anticipate abia după alegerile prezidențiale, în condițiile în care anticipatele nu pot fi organizate în ultimele 6 luni de mandat, iar argumentul lui Iohannis a fost că trebuie înlocuită „urgent” Viorica Dăncilă. Dan Barna nu a fost de acord și a cerut anticipate „acum”.

„Am ieșit de la consultări unde președintele Iohannis mi-a reconfirmat că își dorește alegeri anticipate. Chestiunea calendarului pentru anticipate consideră însă ca trebuie abordată abia după alegerile prezidențiale. Argumentul pe care l-a invocat a fost nevoia de a o înlocui urgent pe Dăncilă.

Domnule Iohannis, haideți să nu mai gândim pe azi pe mâine.

Care e alternativa la anticipate? Să puneți acum un guvern slab, fără susținere parlamentară, aflat în permanență la mâna PSD și a celorlalte partide pesediste din Parlament, conduse de Ponta și Tăriceanu, partide care împreună au majoritatea în Legislativ. Un astfel de guvern nu va putea să facă reformele de care România are nevoie și ne trezim, la fel ca în 2016, că după un an de zile se întoarce PSD pe cai mari la guvernare. Ați uitat anul 2016? Știu foarte bine despre ce vorbesc, am fost în guvernul Cioloș, știu cât de mult ne-a afectat lipsa de susținere.

Haideți mai bine să facem anticipate acum, cât PSD este slab. Să mergem acum în fața oamenilor și să câștigăm o majoritate solidă în Parlament. Vă garantez că dacă facem alegeri acum, PSD nu va mai reveni la guvernare pentru 10 ani de-acum înainte. Dacă vreți cu adevărat să scăpăm țara de PSD; aveți curajul să facem acum anticipate”, a scris Dan Barna.

De asemenea, președintele USR îi cere lui Klaus Iohannis, ca indiferent de rezultatul votului la prezidențiale să existe un angajament pentru modificarea Constituției, pentru a facilita organizarea alegerilor anticipate.

„Și dacă vi se pare că actuala Constituție nu facilitează anticipatele, haideți să ne luăm un angajament, că oricare dintre noi va câștiga alegerile prezidențiale va iniția un proces de modificare a Constituției care va cuprinde printre altele și posibilitatea ca Președintele să inițieze un referendum de dizolvare a Parlamentului atunci când acesta nu mai reflectă voința cetățenilor. Cum se întâmplă acum, când configurația actuală a Parlamentului, bazată pe votul din 2016, nu mai are nicio legătură cu votul dat de oameni pe 26 mai.

Avem în Parlament partide noi, care nu au fost pe liste la alegerile din 2016 și 54 de deputați și senatori au trecut la un alt partid față de cel pe listele căruia au intrat în Parlament”, a mai scris Dan Barna.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri