Dan Barna: „Îmi asum acest scor”. Ce spune despre solicitările din partid de a-și da demisia

Data actualizării: Data publicării:
dan barna se uita peste umar
Dan Barna spune că își asumă scorul obținut de USR PLUS la alegerile parlamentare din 2020 Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Copreședintele USR PLUS, Dan Barna, a declarat luni seară la Digi24 că își asumă scorul obținut de partid la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, considerând că este un scor bun, dublu față de cel din 2016, care îndreptățește cooptarea formațiunii la guvernare. Pe de altă parte, liderul USR spune că există circumstanțe pentru a explica de ce este un scor mai mic decât la europarlamentare, iar celor care văd în aceasta un eșec și care îi cer demisia le spune că acum prioritară este negocierea guvernării, iar „elementele de politică internă” vor fi rezolvate „natural”, peste câteva luni, când va fi congresul pentru finalizarea fuziunii dintre USR și PLUS.

„Evident că îmi asum acest scor, pentru că este practic un scor dublu faţă de 2016. E un rezultat important, care confirmă ceea ce doreşte electoratul din România dorește. USR PLUS trebuie să facă parte din viitoarea guvernare. Este un rezultat prin care USR-PLUS îşi confirmă statutul de partid important”, a afirmat Dan Barna, luni seara, la Digi24, întrebat despre reproșurile din partid că scorul USR PLUS la alegerile parlamentare ar fi unul slab.

De la 10% la alegerile locale la 16% la parlamentare este o creştere de 6 la sută în câteva luni. Pe de altă parte, tot duminică ne-am confirmat victoriile din 2016 din București și diaspora. Rezultatul arată practic că USR-PLUS este un partid care a continuat să crească, este pe un trend ascendent.  Comparaţia cu europarlamentarele nu este chiar potrivită, pentru că la acel scrutin prezenţa a fost mai mare şi în plus, se poate vota de oriunde, pe când la locale şi parlamentare se poate vota doar din judeţul tău, iar electoratul USR-PLUS este unul dinamic şi specific marilor oraşe. „La europarlamentare a fost şi acel semnal de revoltă în contextul în care Liviu Dragnea aproape ne scosese din Europa”, a explicat liderul USR.

La observația că sunt voci din partid care îi cer demisia, Dan Barna a spus că prioritatea este acum „capacitatea de a negocia cât mai bine” viitorul guvern. „Elementele de politică internă vor fi rezolvate în mod natural, peste câteva luni, când avem congresul legat de finalizarea fuziunii”, a precizat Dan Barna.

Citiți și:  Ionuț Moșteanu despre solicitările ca Dan Barna să-și dea demisia: „Vom face o analiză”

Dan Barna: Nu se poate coaliție de guvernare fără USR

Clasa politică nu a reușit să fie convingătoare în transmiterea mesajelor, a spus Dan Barna, întrebat cine este de vină pentru participarea slabă la vot. La aceasta se adaugă și efectele pandemiei. „E clar că e nevoie să reconstruim încredere cetățenilor și să avem o coaliție stabilă, care să facă refrome. Nu e poate face o coaliție de guvernare fără USR”, a punctat Dan Barna.

Întrebat dacă Alianţa va cere anumite portofolii sau să aibă un anumit număr de miniştrii în viitorul guvern, Barna a răspuns: „Evident pentru realizarea acestor angajamente vom asuma nişte ministere în discuţii. Printre principiile cu care ne aşezăm la masă e o chestiune de reprezentativitate a forţelor din această coaliţie. Vedem că avem un 24-25% la PNL, un 16% la noi. Dacă vorbim de o majoritate de 245-250 de parlamentari, este o majoritate decentă cu care s-a mai guvernat în România şi evident reprezentarea în guvern va fi pe această pondere”.

El a confirmat că USR PLUS va merge la Cotroceni cu propunerea Dacian Cioloș ca premier, o propunere „foarte serioasă şi foarte asumată”, cu care speră să-l convingă pe președinte că este o soluție viabilă. E nevoie de un premier care să redea încrederea românilor, a subliniat Dan Barna. În cazul în care preşedintele va avea o altă decizie, reprezentanţii USR PLUS se vor aşeza la masa negocierilor.

În ceea ce privește demisia lui Ludovic Orban, Dan Barna consideră că „putea să rămână până la finalizarea negocierilor. Este o decizie pe care sunt rezervat în a o comenta”, a spus liderul USR PLUS. Pe de altă parte, desemnarea ministrului apărării, Nicolae Ciucă, în funcţia de premier interimar reprezintă „o variantă de siguranţă”” în contextul în care trebuie gestionată pandemia, consideră Dan Barna.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri