Dăncilă: Iohannis a spus că, dacă vor exista motive temeinice, o revocă pe Kovesi

Data actualizării: Data publicării:
dancila - 180214_PSD_CEX_010_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Premierul Viorica Dăncilă a arătat, luni, de ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu putea propune săptămâna trecută, la întoarcerea din Japonia, revocarea procurorului-șef al DNA. Totodată, șefa Executivului a susținut că președintele Klaus Iohannis ar fi declarat că, în anumite condiții, va lua decizia revocării Laurei Codruța Kovesi. Declarația publică a șefului statului transmite însă alt mesaj.

Întrebată dacă, la întrevederea avută cu președintele Klaus Iohannis, i-a solicitat șefului statului să accepte o eventuală propunere de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, Viorica Dăncilă a răspuns: „Nu puteam. Deci, domnul preşedinte a ieşit singur şi a spus că, dacă vor exista motive temeinice, va face revocarea. Nu puteam să-i cer eu acest lucru. Discuțiile pe Justiție au fost două-trei cuvinte, nu s-a discutat mult despre Justiție. Întâlnirea a avut ca obiectiv principal Centenarul și preluarea președinției Uniunii Europene. Pe justiție, dânsul... a fost discuția legată de ceea ce a apărut în ultima perioadă în spațiul public”.

Dăncilă s-a referit și la ultima declarație de presă a ministrului Tudorel Toader, când unii politicieni se așteptau să prezintă raportul referitor la DNA și chiar să formuleze propunerea de revocare. „Nu putea să vină din Japonia fără să analizeze, fără să vadă ce s-a întâmplat, ce este real din acest raport, care este situaţia reală, cred că nu era un raport care să fie clar, pe realitate şi consistent. A trebuit o săptămână să preia toate informaţiile legat de ceea ce a apărut în spaţiul public”, a arătat Dăncilă, la plecarea de la lucrările celei de-a 21-a sesiuni a adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 15 februarie, întrebat despre o eventuală revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, că la acest moment nu vede motive de revocare, dar că s-ar putea să existe unele pe care el nu le cunoaşte, dar le cunoaşte ministrul Justiţiei.

„Asta cu revocarea constat că e o preocupare intensă în spaţiul public. Momentan, sincer, nu văd motive de revocare, dar s-ar putea să existe unele pe care eu nu le cunosc şi le cunoaşte ministrul Justiţiei. În acest caz, cu siguranţă, domnul ministru al Justiţiei ar veni extrem, extrem de bine documentat, dacă ar solicita aşa ceva. Încă o dată, acum nu cunosc motive de revocare”, a afirmat preşedintele.

Şeful statului a menţionat că nu a existat niciun control la DNA altul decât cel din vara anului trecut, „despre care nu s-a mai auzit mare lucru, probabil s-a terminat cu bine” şi nu a existat nici măcar o discuţie la nivelul conducerii DNA.

„M-ar surprinde ca aşa, cvasi-peste noapte, să apară motive serioase şi bine fundamentate pentru o ipotetică solicitare de revocare”, a afirmat preşedintele.

Iohannis a mai precizat că a avut, în aceeași zi, o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă şi cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, unul dintre subiecte fiind Justiţia.

„Am avut în această după-amiază o întâlnire despre care cred că este bine să ştiţi. Am primit pe doamna prim-ministru Dăncilă şi pe domnul preşedinte Dragnea, aici, la Cotroceni. Această întâlnire a fost planificată încă din seara când a avut loc depunerea jurământului din partea noului guvern şi rostul acestei întâlniri a fost de a defini cadrul colaborării instituţionale între mine şi noul guvern. Am discutat despre nevoia de colaborare în unele proiecte care sunt de importanţă naţională”, a declarat preşedintele Iohannis.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri