Daniel Barbu, noul președinte al AEP

Data actualizării: Data publicării:
daniel barbu crop

Daniel Barbu a fost validat de Parlament pentru funcția de președinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) cu 241 voturi „pentru” şi 63 „împotrivă”. Fostul ministru al Culturii a fost propus de ALDE pentru această funcție. 

 

Votul deputaţilor şi senatorilor a fost secret, relatează News.ro.

Comisiile juridice reunite din Camera Deputaţilor şi Senat au validat luni, cu unanimitate de voturi, dosarele celor doi candidaţi propuşi pentru funcţia de preşedinte al AEP, şi anume Daniel Barbu, propus de grupurile ALDE, şi Maria Krause, propusă de USR.

Şeful AEP nu poate fi membru al unui partid politic, având la dispoziţie 15 zile de la validarea mandatului pentru a renunţa la această calitate. Mandatul preşedintelui AEP este de opt ani şi poate fi reînnoit o singură dată.

Postul a devenit vacant chiar înaintea alegerilor parlamentare, după ce Ana Maria Pătru, șefa de atunci a instituției, și-a anunțat demisia. Ea este urmărită penal pentru trei infracțiuni de trafic de influență și două de spălare de bani. 

Procurorii DNA Ploieşti suspectează că softurile instituţiei au fost cumpărate de la o firmă preferată de şefa instituţiei. Contractele nu ar fi fost date degeaba, ci în schimbul unui autoturism de lux şi a unui apartament.

Fost ministru al culturii în guvernul Ponta, Daniel Barbu a fost, de-a lungul anilor, protagonistul mai multor gafe. Ultima dintre ele, pentru care ulterior și-a cerut scuze, a fost declarația potrivit căreia profesia de politician este una „mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”, declarație care a stârnit un val de critici și indignare.

În 2013, el a fost nevoit să-și dea demisia din postul de ministru după ce a comparat bugetul programului de prevenire HIV cu bugetul programelor ministerului pe care îl conducea.

Cu câteva luni mai înainte, mașina în care se afla a fost atacată și vandalizată de manifestanți care protestau față de proiectul exploatării de la Roșia Montană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri