Sari la conținut

Daniel Constantin, din nou ministru

De la Ministerul Agriculturii a ajuns la Ministerul Mediului. Este vorba despre Daniel Constantin, co-președintele ALDE, care a fost propus de coaliția PSD-ALDE să preia conducerea Ministerului Mediului în Guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu. El a fost ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în Guvernul Ponta, dar şi vicepremier în al treilea Cabinet condus de Victor Ponta.

daniel constantin captura

În vârstă de 38 de ani, Daniel Constantin a intrat în politică în anul 2006, fiind promovat şi susţinut de Dan Voiculescu, căruia i-a succedat la conducerea Partidului Conservator, relatează News.ro.

De la PC la ALDE

Daniel Constantin s-a înscris în anul 2006 în Partidul Conservator fondat de Dan Voiculescu, unde a coordonat activitatea Departamentului de Fonduri Europene. În anul 2010, el i-a succedat lui Dan Voiculescu la şefia partidului, fondatorul formaţiunii retrăgându-se formal din conducerea PC. În 2011, când s-a format Alianţa de Centru Dreapta dintre PC şi PNL, Daniel Constantin a fost copreşedinte al ACD, alături de Crin Antonescu, ulterior intrând în conducerea Uniunii Social-Liberale (USL).

În 7 mai 2012 a devenit ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în Guvernul Ponta, iar în al treilea Cabinet condus de acesta a devenit şi vicepremier.

La alegerile din 11 decembrie, a fost ales pentru un al doilea mandat de deputat în Bucureşti din partea ALDE, el fiind şi copreşedinte al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, alături de Călin Popescu Tăriceanu. ALDE a rezultat din fuziunea, în anul 2015, a PLR (partidul format de Tăriceanu după plecarea din PNL) şi PC.

Datorii de 295.000 de euro la Dan Voiculescu

Potrivit declaraţiei de avere, Daniel Constantin deţine, împreună cu soţia sa, un teren intravilan în comuna Corbeanca, judeţul Ilfov, cu o suprafaţă de 460 mp, precum şi o casă de 340 mp. În decembrie 2015, deputatul a vândut un apartament cu 1.136.770 lei.

În declaraţia de avere mai figurează datorii contractate în 2007 şi 2008 de la Dan Voiculescu în valoare totală de 295.000 euro, precum şi datorii la BRD şi ING de 87.000 lei, respectiv 56.000 lei.

Daniel Constantin a primit şi o donaţie în valoare de 45.000 euro. El a câştigat, în ultimul an fiscal, 121.386 lei din funcţiile de ministru şi de deputat, în timp ce soţia sa a avut venituri de 48.750 lei.

În 2002, a terminat Facultatea de Zootehnie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, doi ani mai târziu absolvind un master în managementul calităţii şi inovaţiei. Daniel Constantin a mai urmat cursuri de „Îmbunătăţirea eficienţei personalului" la Scottish Agricultural College, precum şi de „Îmbunătăţirea managementului strategic" la Institutul de Administraţie Publică Irlanda.

Între anii 2000 şi 2003, Daniel Constantin a fost referent la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, după care a fost consilier la Cabinetul secretarului de stat pentru integrare europeană din Ministerul Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi coordonator al Corpului Consilierilor de Integrare Europeană din Ministerul Agriculturii. Ulterior, din 2006, el a ocupat funcţia de director general/administrator al LOGICONS SA, precum şi de director general la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

 

Pe aceeași temă