Sari la conținut

Daniel Constantin: Regret necazurile prin care trece Voiculescu, nu interpretez remarcile sale subiective

Fondatorul PC, Dan Voiculescu, aflat în detenție, a scris pe blogul personal că ”anul 2015 va fi anul în care Băsescu, Udrea, Macovei, Emilian Eva, Camelia Bogdan, Daniel Constantin vor fi judecați de Dumnezeu, dar și de justiție”.

Daniel Constantin spune că, ”din dorința de a fi cât mai discret în polemică”, nu va interpreta aceste ”remarci subiective” și precizează că, din poziția de ministru și în calitate de cetățean, trebuie să respecte legile și deciziile justiției, ”chiar dacă ele afectează un om” față de care a fost ”apropiat”.

Cât privește implicarea Ministerului Agriculturii în dosarul ICA, Constantin precizează că ministerul s-a constituit ca parte civilă în 2008 prin titularul de atunci (n.r. - Dacian Cioloș), această poziție a fost menținută și în 2010, iar atitudinea sa, de ministru, a fost că ”nu va interveni în niciun sens în dosar”, competența de reprezentare în fața instanțelor aparținând directorului Direcției Juridice, ”o cutumă mai veche și corectă nu numai în Ministerul Agriculturii”.

Constantin spune că în 2012 i-a comunicat și lui Dan Voiculescu ”această decizie corectă și consecventă cu modul de lucru instituțional”.

”Cât privește plângerea penală formulată împotriva mea: ca și conducător al instituției, am semnat corespondența cu Parchetul General (nu DNA, cum s-a spus) prin care am transmis informațiile solicitate. Au fost solicitate toate documentele din acest dosar de la constituirea ca parte civilă in 2008. Nu am fost citat niciodată, cum nu am fost niciodată în fața vreunui procuror DNA, Parchet”, mai spune Daniel Constantin.

Unul dintre cele mai mediatizate dosare din 2014 a fost cel al privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Verdictul a fost dat de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 august, după nouă ani în care dosarul a fost închis şi redeschis, trimis de la Tribunalul Bucureşti la instanţa supremă de mai multe ori, în funcţie de statutul lui Dan Voiculescu. Fondatorul PC a primit o pedeapsă de zece ani de închisoare, fostul director al ICA Gheorghe Mencinicopschi - opt ani, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş - şapte ani de închisoare.