Dănileț: Orice intruziune a politicului este inacceptabilă. Să se ţină seama de avizul CSM

Data actualizării: Data publicării:
cristi danilet csm fb

Judecătorul Cristi Dănileț, fost membru în Consiliul Superior al Magistraturii, atrage atenția că singura autoritate care gestionează cariera magistraților este CSM și că este inacceptabil amestecul politicului.

cristi danilet csm fb
Sursă foto: Facebook

„Singura autoritate a statului care gestionează cariera magistraţilor este CSM - acesta e rostul pentru care a fost creat. Orice intruziune a politicului este inacceptabilă. De aceea, implicarea unor instituţii politice în numirea sau revocarea magistraţilor trebuie să ţină seama de avizul CSM. Altfel, se numeşte imixtiune a politicului în magistratură”, a scris Danileţ pe pagina sa de Facebook.

El reaminteşte că Inspecţia Judiciară a efectuat în 2017 verificări la Direcţia Naţională Anticorupţie şi Parchetul General, iar CSM a avizat rapoartele de control care arătau că activitatea conducerilor celor două instituţii a fost una eficientă.

„Anul trecut s-au făcut două controale la PÎCCJ şi DNA. Activitatea a fost considerată de o instituţie constituţională - CSM - ca fiind una eficientă. Hotărârile CSM de aprobare a acestor rapoarte sunt publice şi neinfirmate de vreo altă autoritate a statului. Cine cere decapitarea acestor unităţi de parchet trebuie să aibă motive noi, neavute în vedere de aceste rapoarte. Respectivele motive noi trebuie verificate de CSM în momentul acordării avizului la propunerea de revocare”, susţine Cristi Danileţ.

Ulterior, judecătorul a precizat, pentru Digi24, că a urmărit „cu maximă atenție” declarațiile ministrului Tudorel Toader și că i-au amintit de un moment de acum 11 ani, când ministrul Justiției de atunci, Tudor Chiuariu, a propus revocarea din funcţie pe motive de „ineficienţă” a procurorului Doru Ţuluş, şeful Secţiei a II-a din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Ministrul trebuie să aibă date noi, informații noi, neanalizate de CSM, ceea ce mă îndoiesc”, a mai spus Dănileț, arătând că Toader nu poate cere revocarea procurorului-șef al DNA pe baza unei evaluări proprii, ci doar pe baza informațiilor din raportul Inspecției Judiciare, aprobat de CSM.

Întrebat dacă este prevăzut undeva, în vreo lege, că propunerea de revocare trebuie să țină cont exclusiv de raportul aprobat de CSM, Dănileț a răspuns că nu, dar a precizat că este vorba de „o uzanță stabilită atunci în 2007 (momentul Chiuariu-Țuluș), pe care ministrul trebuie să o accepte”.

Cât despre avizul pe care îl dă CSM la propunerea de revocare, Dănileț a arătat că, deși consultativ, „avizul CSM va fi de fapt o analiză a activității DNA”, de care orice instituție trebuie să țină seama.


Ministrul Justiţiei a anunţat, joi, că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, pentru „acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept”.

„În temeiul prevederilor art. 54 alineatul 4 coroborat cu 51 alineatul 2 litera b din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA. Raportul, însoţit de propunerea de revocare a procurorului-şef, va fi transmis către Secţia pentru procurori a CSM, precum şi către preşedintele României, pentru a analiza şi pentru a decide în acord cu competenţele constituţionale pe care fiecare le are”, a afirmat Toader.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri