Vâlcov, amendat de CNCD pentru că a jignit un protestatar. Victima cere în instanță o despăgubire de un milion de euro

Data actualizării: Data publicării:
darius valcov taxa pe lacomie inquam octav ganea 20181221223156_OGN_8683-01
Darius Vâlcov. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă a fost amendat contravențional de CNCD cu suma de 1.000 de lei. În luna septembrie 2018, oficialul român a publicat pe Facebook fișa medicală a unui protestatar #rezist, eliberată de un medic psiholog, și l-a numit pe bărbat „sandilău.

Vă prezentăm mai jos comunicatul integral:

Comunicat de presă referitor la hotărârea adoptată de Colegiul director al CNCD în ședința din data de 27 martie 2019

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor în data de 27 martie 2019, a adoptat următoarea hotărâre:

Fapta domnului Darius Bogdan Vâlcov de a denumi o persoană prin termenul de „sandilău” și publicarea fișei medicale a persoanei respective, protestatar de notorietate, constituie faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de afecțiune medicală necontagioasă și prin asociere pe baza criteriului de dizabilitate mentală, potrivit art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 din OG137 O.G. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Consiliul a dispus aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale în valoare de 1.000 lei.
În individualizarea sancțiunii, Colegiul Director a avut în vedere gradul de pericol social al faptei, ce rezultă printre altele, din calitatea de demnitar a părții reclamate, dar și de faptul că, ulterior partea reclamată a șters de pe contul de Facebook afirmațiile discriminatorii.

Vot: în unanimitate a celor prezenți (6 voturi).”

Protestatarul în cauză, unul dintre liderii mișcării #rezist - Sandu Matei - a anunțat că îl va acționa în judecată pe oficialul român după ce a publicat pe Facebook fișa lui medicală.

Darius Vâlcov a revenit ulterior, anunțând că postarea i-a fost ștearsă de Facebook, după care l-a jignit pe protestatarul pe care l-a numit „sandilău”.

#antifacontraromaniei #AntifaesteRezist Postarea prin care arătam ca un lider #rezist este sandilău cu acte mi-a fost stearsa”, a scris Darius Vâlcov.

Sandu Matei a reacționat tot pe Facebook: „Este adevarat că nu am deranjat aşa mult mafia politică ca până acum, dar să te legi de această depresie cauzată de pierderea unei persoane apropiate dragi este josnic, cu atât mai grav este că vine de la creierul mafiei psd şi consilierul Primului Ministru. Ma bucură aceste atacuri, asta îmi dovedeşte că lupta mea civică are ecou printre ei, dar să ajungi la nişte acte medicale cu caracter personal este deja prea mult şi trebuie văzut cine le-a oferit. RUŞINE vâlcov, RUSINE dragomir (pt cunoscători) ! Pam pam Vă pupa Fam. Matei , ne vedem în instanţă !”.

Protestatarul a explicat că actul publicat de Darius Vâlcov provenea de la o comisie de expertiză și făcea parte dintr-o decizie de pensie.

În plus, Sandu Matei a depus, în septembrie, plângere penală împotriva lui Darius Vâlcov, pe care-l acuză de comiterea mai multor infracţiuni şi căruia îi cere daune de un milion de euro.

Vâlcov este acuzat de complicitate la divulgarea secretului profesional, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la divulgarea fără drept a unor informaţii secret de serviciu. În plus, în plângere, Sandu Matei acuză că nu i-a fost respectat dreptul la viaţă intimă şi privată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri