De ce durează atât de mult ancheta privind violențele din 10 august. Procurorul general: Unele documente sunt secretizate

Data publicării:
forta jandarmi 20180810_protest bucuresti 10 august_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_21
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ancheta privind violenţele de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei durează pentru că majoritatea documentelor care constituie probe la dosar sunt clasificate, a declarat, vineri dimineaţă, procurorul general Augustin Lazăr, potrivit News.ro. 

forta jandarmi 20180810_protest bucuresti 10 august_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_21
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Întrebat de jurnalişti, la sosirea la CSM, de ce durează ancheta privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august, Augustin Lazăr a spus că majoritatea documentelor de la dosar sunt clasificate, fapt ce "implică o anumită dificultate în evaluarea lor".

"Este un dosar pe rolul Secţiei Parchetelor Militare, care are un anumit specific. Majoritatea documentelor sunt clasificate, iar acest lucru atrage o anumită dificultate în evaluarea lor. Este evident că ele trebuie declasificate", a declarat procurorul general.

Aproape 800 de plângeri împotriva Jandarmeriei au fost depuse la Parchetul General în urma violenţelor din Piaţa Victoriei.

În acest dosar au fost audiaţi prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, şi viceprimarul Aurelian Bădulescu. 

De asemenea, marţi a fost audiată în acest dosar primarul general, Gabriela Firea. Ea a spus că a oferit informaţii despre aspecte administrative din seara protestului din 10 august, dar şi informaţii cu privire la cei care au solicitat autorizarea manifestării. Firea spune că ancheta va stabili cine se face vinovat de violenţele din Piaţa Victoriei, dar afirmă că s-a încercat ca prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, să fie ”ţap ispăşitor”. Primarul general susţine că prefectul nu deţinea la momentul protestului certificat ORNIS, fiind doar de trei săptămâni în funcţie, şi nu putea să cunoască secrete de serviciu şi ordine militare. Firea a precizat că prefectul doar ar fi contrasemnat ordinul întocmit de reprezentanţii Jandarmeriei pentru intervenţia în forţă a jandarmilor. 

Prefectul Capitalei spunea că a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august după miezul nopţii, adică după momentul intervenţiei forţelor de ordine. Ea consideră că nu are importanţă ora semnării acestui document, pentru că jandarmii, atunci când sunt „atacaţi”, au dreptul să acţioneze şi fără acel ordin. Afirmaţiile prefectului se contrazic cu cele ale reprezentanţilor Jandarmeriei, dar şi cu cele ale ministrului Carmen Dan, care spuneau că ordinul a fost semnat în jurul orei 20.00, pentru ca jandarmii să evacueze spaţiul din faţa sediului Guvernului, în jurul orei 23.00.

În şedinţa Comitetului Executiv al PSD de sâmbătă de la Neptun, primarul Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut demisia ministrului de Interne Carmen Dan, pe care o acuză că a pasat responsabilitatea asupra prefectului Capitalei pentru intervenţia în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei. Solicitarea Gabrielei Firea a fost supusă la vot în CEx şi a fost respinsă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri