Exclusiv De ce fug oamenii din partidul lui Simion: Tentative de răpire sau de omor, înregistrări ascunse. AUR: Complici, tăinuitori și delatori

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - PARLAMENT - COMISIE - INITIATIVE SPECIALE IN JUSTITI
Foto: Inquam Photos / George Călin

AUR a pierdut în ultimii doi ani nu mai puțin de nouă parlamentari. Cu excepția a doi dintre ei (unul a murit și altul a fost condamnat penal), toți ceilalți șapte au demisionat sau au fost excluși din partid pe motiv de conflict cu actuala conducere a partidului, în frunte cu George Simion. Acuzațiile sunt parcă desprinse din scenariile filmelor thriller cu spioni și criminali. Înregistrări ascunse, tentative de răpire sau de omor, deturnări de fonduri și altele. Digi24.ro a încercat să vorbească cu cei care au părăsit partidul AUR, iar mai jos aveți poveștile lor spuse chiar de ei. Departamentul de comunicare al AUR reacționează, spunând că cei care acuză acum sunt „oameni care își dezvăluie implicit condiția de complici, tăinuitori și, inevitabil, delatori”. „În cazul fiecăruia este vorba despre așa-zise fapte petrecute în perioada în care erau membri de partid, dar care au fost reclamate și proiectate în spațiul public ulterior rupturii”, se arată într-o declarație pentru Digi24.ro.

Ciubuc: S-a ajuns ca partidul să fie controlat de căței în două labe

Deputatul Ciprian Ciubuc susține că a fost exclus din AUR pentru că nu a fost de acord cu decizia lui George Simion de a-i înregistra “cu două camere de filmat” pe parlamentarii partidului care au votat la congresul din martie alegerea noului președinte. Ciubuc afirmă că toți cei filmați “unu la unu cu George Simion” trebuiau să fie de acord cu trei acte pe care Simion le-ar fi pus în fața lor. Aceste documente, spune Ciprian Ciubuc, erau despre un acord cu privire la modificarea statutului, despre acceptarea candidaturii lui George Simion și despre prezența la Consiliul Național de Conducere.

Din spusele lui Ciprian Ciubuc, AUR a devenit un partid controlat de George Simion și, din umbră, de omul de afaceri Marius Lulea. “George Simion a refuzat ca din conducerea Biroului Național să facă parte, așa cum am propus, oameni cu funcții, parlamentari și primari de municipiu și așa s-a ajuns ca partidul să fie controlat de căței care stau în două labe și care nu l-au contestat niciodată pe George Simion. Au ajuns să fie secretarele în conducerea partidului. Sunt actualmente patru persoane fără studii superioare în conducerea AUR”, afirmă Ciprian Ciubuc pentru Digi24.ro.

Ciprian Ciubuc îl acuză pe George Simion că a creat o rețea de oameni din rândul experților parlamentari care lucrează pentru el și nu pentru cabinetele parlamentarilor. “Fiecare parlamentar AUR era și este obligat să plătească salariile unor angajați ai partidului. Din cei 125 de angajați ai partidului, 120 sunt plătiți de deputați”, susține Ciubuc, care explică acuzația: “Fiecare parlamentar AUR trebuie să plătească către partid o donație lunară 2000 de lei și încă 2000 de lei către presă, în contracte de publicitate. Banii vin din sumele forfetare pe care parlamentarii AUR le primesc”. 

Fostul deputat AUR mai susține că George Simion ar fi adunat o bază de date cu circa 1 milion de persoane. “Simion a cumpărat din Statele Unite mai multe programe cu ajutorul cărora se stochează datele celor care semnează diverse petiții în România. Are un milion de oameni care primesc informații de la el acum”, acuză Ciprian Ciubuc. 

Ciubuc a contestat în justiție decizia de excludere a sa din AUR. El susține că va încerca să recupereze și sumele de bani pe care le-a donat partidului în ultimii ani. “Voi cere despăgubiri în instanță. Sunt facturi emise și transferuri bancare care se ridică undeva ala 15.000-18.000 euro. Pot proba și cu martori banii pe care i-am dat la partid”, mai spune Ciprian Ciubuc. 

Evghenia Aelenei: Ne-am trezit înregistrați la noi acasă

Senatorul Evghenia Aelenei a anunțat pe 1 septembrie că demisionează din AUR și din grupul senatorial AUR. Anunțul a fost făcut în lacrimi de la tribuna Senatului, dar, până astăzi, ea a păstrat pentru sine motivele reale ale demisiei. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Digi24.ro, Evghenia Aelenei afirmă că AUR a devenit un partid extremist, care, între altele, se ocupă cu înregistrarea pe ascuns la liderilor săi. 

  • A rămas cumva în aer motivația pe care ați avut-o atunci când v-ați dat demisia din grupul parlamentar și din partid. De ce ați demisionat?
  • Din momentul în care am intrat în Parlament, am fost marginalizați inițial de către un coleg din Constanța. Și e așa o atmosferă insuportabilă în Constanța pentru un om decent. Acolo toate ședințele încep cu scandaluri. Este ceva de nedescris. Cu amenințări peste amenințări. Deci noi nu putem lucra în halul ăsta.
  • La cine vă referiți concret?
  • La Viorel Focșa. E o amosferă insuportabilă, radicalizată, în AUR Constanța și în tot partidul. La Constanța totul a venit pus de la centru și tu, ca senator, nu ai nici un cuvânt de spus. 
  • Relația dvs politică cu conducerea partidului e la fel și la centru?
  • Eu la Senat am fost foarte bine. Adică la Senat, la grupul senatorial, e o atmosferă liniștită, caldă și eu chiar sufăr că am plecat din grupul senatorial. Dar AUR nu reprezintă doar grupul parlamentar
  • Sunt destul de mulți colegi ai dvs care au plecat în ultima vreme din partid.
  • Din motivul ăsta: în AUR nu există decât un singur șef, care este George Simion. Care este singurul care ia hotărâri. Hotărârile se iau de sus, iar la bază nu este ascultat nimeni. Ce să mai zicem de membri de rând, dacă parlamentarii nu sunt ascultați, nu? La noi la Constanța, șefii noștri de la Constanța sunt oameni care nici măcar nu au votat AUR la alegeri. Păi, umpli cu tot felul de oportuniști partidul? Ia-i, frate, și du-te cu ei! Nu se poate așa ceva. Eu nu am intrat în AUR pentru George Simon, pentru Claudiu Târziu, pentru nimeni altcineva. Ci pentru pilonii aceia: credință, familie, națiune, libertate. Pai, dacă tu nu poți face dreptate în cadrul partidului tău, cum poți să faci dreptate în România? 
  • Dvs v-ați dat demisia zilele trecute…
  • Îmi pare nespus de rău pentru că nu am avut tăria de caracter să lupt mai mult în interiorul partidului, dar asta însemna să mă trezesc cu o piatră în cap, de la un coleg. Asta însemna lupta în interiorul partidului. 
  • Acum ați folosit un metaforă, bănuiesc…
  • Da…
  • Și soțul dvs a demisionat. De ce?
  • Soțul a demisionat din aceleași motive. Eu am considerat că, fiind femeie, o să suport mai multe, știți, ca într-o căsătorie, femeile suportă mai mult și duc mai mult. Mie mi-a plăcut mult de George Simion, am zis, uite, copilul pe care nu l-am avut eu. Am zis, uite îmi place cum luptă, îmi place puterea lui de muncă, îmi place tenacitatea lui, dar vedeți că minciunile nu poți să i le ierți chiar și unui copil. Eu am încercat să-i spun, dar nu ai cui să-i spui. Nu te ascultă de nici un fel. 
  • Și în cazul dvs și în cazul soțului dvs s-a vorbit de amenințări.
  • Pai, da, asta am vorbit și pînă acum. Te trezești și cu o piatră dată în cap. Nu e metaforic. 
  • Deci, nu e metaforă cu pietrele în cap. Vi s-a spus așa?
  • Păi, da... Dacă stai la aceeași masă cu mine, te prind, nu știu cum… Nici nu poți să știi pe de rost amenințarea, că ți se face și teamă. Și zici că nu poate fi adevărat. Nu poate fi adevărat.
  • Ați încercat să vorbiți George Simion, să vă lămuriți?
  • Da, și cu George Simion, și cu Claudiu Târziu.
  • Și ei ce au zis?
  • George Simion e într-o relație foarte bună cu Viorel Focșa. Pe el îl vede săgeata de la Constanța. Îl laudă de fiecare dată. Eu refuz să cred că AUR e un partid extremist, dar elemente extremiste sunt foarte multe. Eu refuz să cred că am fost atât de limitată încât să fac parte din rândurile unui partid extremist. Nu pot să cred... Încă nu pot să accept că AUR ar putea fi un partid extremist. Dar în Constanța e o aripă radicalizată. 
  • Soțul dvs vorbea și despre înregistrări ascunse.
  • Da, da, da. Deci noi făceam ședințe, ne întâlneam și la noi acasă, de Crăciun, de Paște, ne mai vedeam și la cabinetul parlamentar, unde mai discutam despre ce s-a vorbit, ce s-a mai întâmplat în București, dar nu într-o ședință. Ne vedeam, așa, la cabinet. Și ne-am trezit înregistrați inclusiv la noi acasă. 
  • E o acuzație foarte dură pe care o faceți.
  • Pai, da, asta am pățit-o. Am fost de 16 ori înregistrați la noi acasă. Și în casă, și la ședințe, peste tot, în orice situație eram înregistrați și înregistrările au fost date către conducerea partidului. Iar conducerea partidului le-a auzit și ne-a acuzat că am vorbit despre ei…
  • Deci înregistrările au ajuns la dl Simion.
  • Da, bineînțeles. Dar să știți că dl Simion, eu nu știu cum, dar nu cred că a vrut să mă dea pe mine afară din partid. Eu chiar tind să cred că am avut o relație cât de cât caldă cu dl Simion. Dar între mine și Focșa, nu m-a putut alege pe mine… Pentru că probabil îi trebuiesc mai bătăioși…
  • Și asta ce vă spune dvs?
  • Nici nu pot foarte tare să-l acuz pe George Simion. Pentru că un om nu poate cuprinde chiar tot, tot, tot. Eu cred că lui George Simion nu-i vine să creadă cât rău poate face un om partidului și cât rău poate face societății. Eu cred că nu-și dă seama. Eu refuz să cred că George Simion este un extremist. Dar că tu accepți pe lângă tine un extremist, asta mă întreb și eu, ca și dvs, ce-o fi asta? Nu știu ce-o fi asta. Nu știu… Parcă nu-l văd pe George așa. George un tânăr răzbătător, un tânăr care-și mai uită cuvântul, că mai uită ce promite, că mai ia niște decizii greșite.

Dănuț Aelenei: Au zis: vedeți, domnul Aelenei, că poate că vă calcă vreo mașină.

Deputatul Dănuț Aelenei a demisionat din AUR în luna martie, cu aproape o jumătate de an înaintea soției sale, senatoarea Evghenia Aelenei. Fostul deputat AUR a povestit în exclusivitate pentru Digi24.ro care au fost amenințările la adresa sa și că a făcut plângeri la Poliție pentru că a fost ascultat ilegal și pentru că i s-a pus viața în pericol într-o parcare a unei benzinării pe Autostrada Soarelui. 

  • Am vrea să aflăm care sunt motivele demisiei dvs, mai ales că ați făcut niște afirmații care sunt un pic ieșite din comun.
  • Motivele sunt evidente, pot fi văzute cu ochiul liber. Partidul AUR s-a distanțat foarte mult de obiectivele inițiale. A devenit un partid-galerie, un partid al cărui șef este tot un șef de galerie. Și eu nu pot să fac parte dintr-un asemenea partid. 
  • Dvs ați acuzat că ați fost urmărit, amenințat. Ați folosit expresii grele, cu băgat în portbagajul mașinii…
  • Eu am candidat împotriva lui George Simion la congresul din martie. Nu ca să câștig, ci din principiu. Pentru că nu vreau să mă întorc în urmă cu 40 ani, în care era un candidat unic, reales la congres. Și treaba asta a fost înțeleasă foarte greșit de către autointitulatul șef al AUR, George Simion. A fost luată ca un fel de ofensă. Echipa cu care am venit, membrilor echipei, li s-au adus tot felul de intimidări. Domnul Simion a avut un comportament foarte rău față de mine și de membrii echipei mele.
  • Mai concret, ce v-a făcut? Ce v-a spus?
  • În momentul în care eu mi-am anunțat candidatura, imediat s-au dat instrucțiuni în filiale ca nimeni să nu-mi dea vreo semnătură. Una dintre condiții era ca eu să am 100 de semnături, câte 20 din 5 județe care au plătit cotizația mai mult de 3 luni. Și în acel moment George Simion a dat o instrucțiune să nu dea nici o semnătură. Sunt colegi de-ai mei care au fost intimidați. Chiar domnului general (Nicolae Roman - nr.) nu i s-a acordat cuvântul de către însuși dl Simion. El și-a dat demisia a doua zi și eu mi-am dat demisia din solidaritate cu dl general. Eu însumi am fost amenințat de față cu colegi colegi, foști colegi, dar nu pot să dovedească… Au zis: vedeți, domnul Aelenei, că poate că vă calcă vreo mașină.
  • Colegi ai dvs din partid?
  • Da. Dar vă imaginați că ei nu pot să confirme, din solidaritate față de dl Simion. Eu nu pot să demonstrez. Dar pot să demonstrez că la Constanța, noi am fost înregistrați. Eu și dna senator Aelenei Evdochia am fost înregistrați la îndemnul președinților partidului și înregistrările au fost trimise conducerii de partid. 
  • La însemnul celor din conducerea AUR Constanța sau de la centru?
  • De la centru.
  • Cine a avut inițiativa asta? De unde știați că sunteți înregistrat?
  • Dacă tolerezi înregistrările astea, tu, George Simion, și le și fructifici și mă și ameninți cu aceste înregistrări, că uite, domnu Aelenei ce ați spus la data de… Eu nu am spus nimic rău. Eu am spus colegilor noștri că dl Simion se comportă ca un dictator în interiorul partidului AUR. 
  • Dl Simion avea aceste înregistrări?
  • Da, da. Avea un număr de vreo 18 înregistrări. Eu am făcut și înregistrare la poliție, să vedem cum merge dosarul acum. 
  • Ați făcut sesizare la poliție pentru aceste înregistrări?
  • Da, da. 
  • Ați cerut la un moment dat și protecție din partea instituțiilor statului pentru amenințări la adresa dvs. 
  • Da, am cerut protecție. Chiar când veneam la Parlament să-mi dau demisia, la o benzinărie în drum spre București, la primul OMW, pe drumul de panglică, dacă știți, e un drum unidirecțional. Chiar când am vrut să mă înscriu pe drum a venit din contrasens, pe interzis, o mașină de teren foarte puternică, mai-mai să dea peste mine, să intre în benzinărie pe unde nu avea voie. Și evenimentul ăsta mi-a creat suspiciuni. Am făcut și în cazul ăsta o sesizare la poliție. Până acum nu am primit nici un răspuns.
  • Care este principalul motiv pentru care dvs și colegii dvs nu vă înțelegeți cu conducerea actuală a partidului?
  • Conducerea partidului, adică George Simion, este din punctul meu de vedere, un dictator care nu-și consultă colegii. Toate deciziile se iau de către însuși George Simion și noi nu avem nici un cuvânt de spus. În momentul în care toate deciziile se iau de către un singur om, eu nu vreau să fac parte dintr-un asemenea partid. 

Între cei care au demisionat în ultimul an din AUR se află și deputatul Nicolae Roman. Într-o declarație oferită Digi24.ro, acesta spune că sunt mai mulți parlamentari ai partidului care nu sunt de acord cu dictatura impusă de George Simion.

Sunt mai mulți colegi care gândesc ca și mine, dar nu au curajul să se expună. Sunt oameni cu meserii, cu bună credință, care văd ce se întâmplă. Eu nu-i judec. Singura problemă pe care o am e cu nivelurile de vârf ale partidului. Lumea sper să înțeleagă că noi altceva am vrut să construim”, afirmă Nicolae Roman. El spune că vine dintr-o lume “cu un anumit nivel de educație” (Roman a fost Şeful Direcţiei Instrucţie şi Doctrină în Statul Major General, trecut în rezervă cu gradul de general maior) și că a fost trist să observe că “oameni cu probleme de conduită sunt deranjați dacă exprimai un contraargument care nu era dorit”. “Văd că unii, chiar lideri ai partidului, spun că AUR e o mișcare, nu un partid. Asta e infantilitate politică. Eu nu cred că se va întâmpla ceva dacă nu vor fi schimbați cei doi care fac cuplu în conducerea partidului”, ne-a mai declarat deputatul Roman. 

AUR: ”Oameni care își dezvăluie implicit condiția de complici, tăinuitori și, inevitabil, delatori”

Președintele AUR, George Simion, a fost contactat de Digi24.ro pentru a reacționa la acuzațiile formulate de parlamentarii citați în acest material, însă acesta ne-a direcționat către departamentul de comunicare al partidului. Ulterior, am primit din partea acestuia o declarație pe care o redăm integral: 

”Alianța pentru Unirea Românilor este un partid politic legal constituit, ales în Parlamentul României și supus legislației române. Din punct de vedere legal, orice abatere săvârșită de un membru sau un grup de membri ai partidului trebuie să facă obiectul unei cercetări și, în funcție de rezultatul acesteia, al unui proces.

În același timp, ca partid care are în ADN spiritul și valorile unei mișcări civice puternice și consecvente, nu suntem dispuși să acceptăm procese publice purtate prin intermediul mass-media. Deschiderea totală pe care am demonstrat-o întotdeauna față de jurnaliști a fost rareori răsplătită în mod onest, printr-o abordare imparțială și profesionistă. Întortocheata succesiune de povestiri, alegații și acuzații explicite din textul pe care ni l-ați trimis este asumată de oameni care își dezvăluie implicit condiția de complici, tăinuitori și, inevitabil, delatori.

În cazul fiecăruia este vorba despre așa-zise fapte petrecute în perioada în care erau membri de partid, dar care au fost reclamate și proiectate în spațiul public ulterior rupturii.

Era, întâi de toate rolul și misiunea unor politicieni responsabili să demaște practici ilegale sau imorale și să renunțe la orice beneficii personale pentru a scoate adevărul la lumină.

Caracterul dictatorial al președintelui Alianței pentru Unirea Românilor, dl. George Simion, este deocamdată doar rodul unei evaluări venite din partea unor persoane care nu au reușit să îndeplinească standardele etice și profesionale cerute de formațiunea politică în care au activat vremelnic.

Dacă rigoarea, perseverența, ritmul de lucru, ambiția și viziunea politică recunoscute aproape unanim de membrii și militanții AUR drept elemente definitorii ale personalității domnului George Simion ies din tiparele acceptate de interlocutorii Digi24.ro, nu este vorba decât de o nepotrivire de caracter.

Motivația plecării din Alianța pentru Unirea Românilor a celor mai sus evocați rămâne, totuși, un gest personal, pe care l-a explicat fiecare în parte la vremea respectivă. Motivul pentru care partidul în întregul său și fiecare membru în parte au ales să trateze cu decență și discreție aceste plecări ține de etică și de respectul pentru alegători”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri