De ce l-a respins Klaus Iohannis pe Titus Corlățean. Scrisoarea președintelui către premier

Data actualizării: Data publicării:
up CORLATEAN agerpres-5-1.10.2015
Titus Corlățean. Foto: Agerpres

Președintele Klaus Iohannis l-a respins pe Titus Corlățean pentru funcția de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României. Președintele anunțase deja că va respinge această propunere în condițiile în care Corlățean, fost ministru de externe, a demisionat în noiembrie în 2014 din cauza problemelor de la votul din străinătate de la alegerile prezidențiale. Pe de altă parte, Iohannis a semnat decretele pentru numirea altor trei miniștri - la justiție, fonduri europene și românii de pretutindeni.

Klaus Iohannis arată, în scrisoarea trimisă premierului Viorica Dăncilă, că Titus Corlățean „nu se bucură de o reputaţie neştirbită, cerinţă esenţială pentru exercitarea demnității de viceprim-ministru şi pentru gestionarea domeniului complex al implementării parteneriatelor strategice ale României”.

„În funcţia de ministru de externe, deţinută anterior, a gestionat în mod defectuos activităţi din domeniul său de competenţă, ceea ce a avut ca efect direct împiedicarea exercitării de către cetăţenii români din străinătate a dreptului de vot”, mai arată președintele.

El i-a mai scris Vioricăi Dăncilă să nominalizeze pe altcineva pentru această funcție, o persoană care, „pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea”.

De altfel, președintele anunțase deja că nu-l va accepta pe Titus Corlățean în această funcție. 

Mi se pare o alegere total nepotrivită. Această propunere va fi clar respinsă. Titus Corlățean nu va fi ministru la nimic”, a spus Klaus Iohannis în 30 mai.

El l-a numit pe Corlățean „artizanul catastrofei de la alegerile din străinătate din 2014”.

Imaginați-vă că PSD nu a avut altceva mai bun de făcut decât să-l propună pe Titus Corlățean, artizanul catastrofei de la alegerile din străinătate din 2014, de la alegerile prezidențiale. Nu e suficient că PSD și-a bătut joc de români în 2014, și-a bătut joc de români în 2019, îndrăznește PSD să mi-l propună pe artizanul catastrofei de la alegerile din străinătate din 2014”, a spus Klaus Iohannis.

Corlățean a fost ministru de Externe la alegerile prezidențiale din 2014, când alegătorii din Diaspora au fost împiedicați să voteze, exact cum s-a întâmplat și la alegerile europarlamentare din 26 mai.

În 2018, procurorii anticorupție au decis clasarea dosarului penal în care anchetau împiedicarea românilor din Diasporă să voteze la alegerile prezidențiale din 2014. Printre motive, refuzul Senatului de a aviza începerea urmăririi penale împotriva lui Titus Corlățean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri