De ce merge Traian Băsescu la Consiliul European: „E şi un motiv sentimental pentru care nu i-am dat mandat lui Ponta - se semnează acordul cu Republica Moldova”

Data publicării:
bas-3

Preşedintele Traian Băsescu va reprezenta România la Consiliul European de la sfârşitul acestei luni. Anunţul a fost făcut de şeful statului, în contextul în care premierul Victor Ponta i-a solicitat mandat de participare. De la pupitrul prezidenţial, Traian Băsescu i-a transmis că experienţa în problemele europene şi ordinea de zi a reuniunii sunt motivele pentru care va merge el la Bruxelles.


Primul-ministru Victor Ponta mi-a solicitat mandat să participe la Consiliul European din 26-27 iunie. Astăzi l-am anunţat că nu îi dau mandat de participare. Voi participa eu. Datorită experienţei pe care o am în problemele europene îi voi face faţă mult mai bine. (...)

Vreau să fie foarte clar: preşedintele României nu are nevoie în mod legal de mandat de la premier. (...)

Nu vă ascund că este şi un motiv sentimental pentru care vreau să particip, şi nu i-am dat mandat lui Victor Ponta. Acest motiv este legat de faptul că se semnează şi Acordul de asociere şi de liber schimb cu Republica Moldova. (...)

Alături de Georgia şi Ucraina, în cei aproape zece ani de mandat am muncit enorm - după guvernul Republicii Moldova. Am fost al doilea politician care a făcut eforturi ca Republica Moldova să ajungă la acest moment.Aş vrea să semnez acordul cu Republica Moldova în numele statului român”, a spus preşedintele Traian Băsescu într-o declaraţie oficială susţinută la Palatul Cotroceni.

Anterior, premierul Victor Ponta s-a plâns că şeful statului nu a informat Guvernul de deplasarea la Consiliul European şi nu a cerut mandat de la Guvern. Potrivit legii, preşedintele ar trebui, dar nu este obligat, să ceară mandat de la Guvern când participă la Consiliul European. La rândul său, Guvernul trebuie să informeze Parlamentul în legătură cu acest mandat.

Preşedintele României, când va merge joi la Bruxelles, nu-l întreabă nimeni nimic că nu-l consideră nimeni un partener. Este vorba de Comisia Europeană care îşi va începe activitatea în noiembrie 2014, exact atunci când preşedintele Băsescu, cel mai târziu, va pleca din funcție. Deci avem o poziție de negociere foarte slabă, dincolo de faptul că, evident, toți liderii europeni ştiu în ce situație politică se află preşedintele țării. Îmi pare rău că orgoliul îl împiedică să se gândească la ce-i mai bine pentru țară”, a spus Victor Ponta luni, la Parlament.

România are o poziţie foarte slabă, pentru că nominalizarea pentru Consiliul European o face - conform legii româneşti şi regulamentelor europene - Guvernul, însă eu nu pot să particip oficial la negocieri, de aceea am fost pe parcursul weekendului la negocierile neoficiale”, a adăugat prim-ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri