De ce se bat politicienii când se bat

Data publicării:
gotiu palada captura b1

Politicienii români care sar la bătaie au învăţat de-a lungul vieţii să fie violenţi şi nu au stăpânire de sine. Este concluzia psihologilor după ciocnirile în care au fost implicaţi Mirel Palada şi Mihai Goţiu, respectiv Niculae Bădălau şi Marin Anton. Mai grav este că astfel de comportamente tind să devină modele pentru societate dacă nu sunt condamnate cu fermitate.

Cele două incidente violente între politicieni au avut loc la distanţă de numai două zile.

Mai întâi, fostul purtător de cuvânt al Guvernului Mirel Palada l-a agresat pe vicepreşedintele Senatului Mihai Goţiu în studioul unei televiziuni.

Iar sâmbătă seara, liberalul Marin Anton susţine că ar fi fost lovit, la o nuntă, de preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălau.

Niculae Bădălău, preşedinte executiv PSD: „Detest total violenţa nu numai în politică. Violenţa nu are ce căuta nicăieri, nici în societatea civilă, nici măcar cea verbală. Din păcate suntem oameni şi câteodată reacţionăm greşit la cea verbală"

Marin Anton, fost deputat PNL: „Domnul Bădălau era într-un cerc de şase, şapte bărbaţi şi a început să mi se adreseze băi Antoane, înjuraturi, ameninţări, jigniri. A culminat cu faptul că a venit spre mine şi mi-a dat cu pumnul, m-a lovit cu pumnul în gură."

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Îl ştiu de multi ani pe Nicu Bădălău. Nu mi s-a părut violent, dimpotrivă, câteodată mi s-a părut cam moale. Nu am fost acolo, nu am fost nuntaş, doar am văzut acele poziţii publice şi fiind o anchetă aşa, am decis să aştepăm să se finalizeze”.

Psihologii spun că nevoia de a-ţi face dreptate cu pumnul vine dintr-un instinct primar. Dar nu numai.

Laura M. Ştefan, psihoterapeut: „Violenţa, pe lângă acest instinct primar pe care îl avem, se învaţă. Asta înseamnă că în mediul în care noi trăim, în mediul în care ne naştem locuim, învăţăm trăim şi aşa mai departe, învăţăm să fim violenţi”.

Important este, spun psihologii, ca oamenii să-şi dezvolte un sistem de autocontrol fără de care vor sfârşi prin a încheia orice dispută prin violenţă, verbală sau fizică.

Laura M. Ştefan, psihoterapeut: „Asta înseamnă că eu trebuie să lucrez foarte mult cu mine, cu mintea mea, trebuie să îmi controlez instinctele primare şi să stiu să răspund în faţa unui interlocutor cu vorbe”.

Lucrurile se complică atunci când agresorul este o persoană publică şi cu funcţii înalte în stat, pentru că poate fi perceput ca un model.

Antonio Momoc, specialist în comunicare politică: „Atâta vreme cât nicio instituţie publică şi mai ales organizaţia din care provine politicianul respectiv nu dau niciun fel de sancţiune de la una de timp simbolic până la una de tip material, evident că publicul va considera gestul ca fiind nesemnificativ. Cu alte cuvinte, creşterea gradului de violenţă va fi percepută de către public ca un fapt natural."

Parlamentarii USR le cer tuturor aleşilor să semneze un document prin care să condamne ferm violenţa în politică. Până acum nu au primit niciun răspuns.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...