De ce se „photoshopează” politicienii? Răspund Florin Negruțiu și Lucian Mîndruță

Data actualizării: Data publicării:
mindruta si negrutiu

Cu trei săptămâni înainte de alegeri, politicienii sunt tot mai preocupaţi de modul în care se prezintă în faţa alegătorilor. Se vede pe toate afişele ALDE, cu figura lui Călin Popescu Tăriceanu care a suferit modificări evidente. Se vede şi în imaginile postate de Tudorel Toader chiar pe site-ul Ministerului Justiţiei, din care i-au dispărut niște alunițe proeminente pe care le avea pe partea dreaptă a feței. De altfel, Călin Popescu Tăriceanu a făcut el însuşi haz de tinereţea recâştigată în afişele de campanie. A postat pe o reţea de socializare o imagine modificată și a comentat: Escaladează campania cu Photoshopul!

Jurnaliștii Florin Negruțiu și Lucian Mîndruță au comentat la „Jurnalul de seară” această situație.

Florin Negruțiu: „Puțin Photoshop nu a omorât pe nimeni, în special la politicieni care, ce să vezi, lucrează cu imaginea. Politica e foarte mult cam ca-n televiziune: contează foarte mult cum dai, uneori contează mai mult cum dai decât ceea ce spui. Problema e când Photoshop-ul schimbă realitatea. Până unde mergi cu modificarea realității, cu coafarea ei?

Avem cazul ăsta românesc care ne arată o lume, de fapt: un stat paralel în România. Nu este statul paralel de care vorbește Liviu Dragnea. Este un stat paralel guvernat de un program de guvernare, în care toată lumea este fericită: cresc salarii și pensii, devansăm Portugalia la PIB, urmează Cehia, se uită cehii peste umăr că vin românii tare din urmă, deci toată această lume creată de aparatul de propagandă al partidului este populată de niște oameni cum? Urâți? Obosiți? Cu negi? Cu hernie de disc? Nu! Niște oameni frumoși, niște oameni luminoși, niște oameni care și-au rezolvat micile defecte și care guvernează această lume perfectă a statului paralel.

Este un fel de Instagram. Acolo, pe Instagram, am descoperit dictatura fericirii: pe Instagram nu există durere, întristare, suspin. Dacă ar apărea dl. Tudorel Toader cu negii pe Instagram, ar fi trimis imediat pe Facebook! Pe Instagram toată lumea este fericită, toată lumea pune apusuri de soare, toată lumea zâmbește, deci este o rețea socială guvernată de fericire, dictatura fericirii. Așa și în statul paralel ăsta al programului de guvernare PSD, din care curge lapte și miere și este populat de acești oameni care s-au lucrat în Photoshop. (...)

tudorel toader poza fara negi
Tudorel Toader, fotografia retuşată de pe site-ul Ministerului Justiției
180105_CSM_TUDOREL_TOADER_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Tudorel Toader are fanii lui: profesorul universitar care cu Constituția în mână a răpus statul abuziv, paralel, securistic. În acest cerc de admiratori, dl. Tudorel Toader este întâiul său admirator. El când se uită în oglindă zice: Are you talking to me? (scenă celebră dintr-un film cu Al Pacino - n.r.) Adică nu se vede profesorul de la Iași, profesorul de drept, se vede Al Pacino acolo, în oglindă. De-asta și-a retușat imaignea pe care a pus-o pe site-ul instituției și și-a făcut-o și tablou în Ministerul Justiției.

La fel i se întâmplă și doamnei Viorica Dăncilă. Când scapă din România, unde trăiește sub statul ăsta abuziv al gramaticii, ajunge în America și ce zice? Poporul meu, guvernul meu, țara mea, deci doamna Viorica Dăncilă nu mai este Viorica Dăncilă ot Videle, este lider global, lider mondial, mută ambasadele...”

tariceanu fotoshopat
Călin Popescu Tăriceanu. imagine prelucrată în Photoshop
180130_INTALNIRE_ROMANIA_30 tariceanu_001_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Lucian Mîndruță: „Oamenii ăștia, de fapt, nu livrează politică poporului român, ei livrează showbiz, ei livrează Friends, Familia Bundy sau Seinfeld, deci ei sunt niște personaje de sitcom. Ei nu au venit acolo să guverneze, ei au venit acolo ca să ne distreze în fiecare seară și ca să treacă timpul, să ne țină de vorbă și să se facă patru ani, când, din când în când, trebuie să-i realegem. Povestea este că trebuie să arate bine la sitcom (...) Ei sunt personaje, nu sunt politicieni, și ei joacă. Politica a ajuns o poveste pe care o servim maselor ca să le ținem de vorbă în timpul în care regizorul se ocupă cu alte chestii. Regizorul e mai în spate, nu trebuie să arate bine, poate să aibă și durere de șale, nu-i o problemă, atâta vreme cât se vede viziunea lui în ceea ce joacă băieții ăștia. (...) Ei livrează ceea ce le spune șeful de campanie. În momentul ăsta trebuie să proiecteze sentimentul că sunt energici și vin tare din urmă, când, de fapt, adevărul este că din urmă vin alții mai tineri, cu o altă alură și chiar cu o altă prezență fizică. E o schimbare de generație acum, care stă să se întâmple, și oamenii ăștia știu că stă să se-ntâmple și de-aia se zbat și ei pe ultima sută de metri să scoată negi, riduri și ce mai e nevoie, că poate-poate i-o confunda lumea cu niște de-aștia mai tinerei, mai reziști, așa”.

Urmăriți în materialul video de mai sus continuarea discuției, în care Florin Negruțiu a povestit o întâmplare amuzantă de pe vremea lui Ceaușescu. Retușarea fotografiei cu „tovarășu'” s-a făcut cu mijloacele de atunci, dar a ieșit ceva cu totul neașteptat: „tovarășu' cu doi crieri"

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri