De ce se teme senatorul care vrea să interzică identitatea de gen: Dacă toaletele fetelor sunt invadate de băieți care se cred fete?

Alexandru Costea Data actualizării: Data publicării:
vasile lungu senator pmp
Vasile Lungu, senator PMP. Sursa foto pagina oficial[ de Facebook

Senatorul PMP Cristian Vasile Lungu, autorul legii privind interzicerea activităților care răspândesc în școli și universități teoria sau opinia identității de gen, nu vrea ca băieții care se prezintă drept fete să poată folosi dușurile și băile destinate persoanelor de sex feminin și nici ca aceștia să participe la competiții sportive pentru fete. Contactat de Digi24.ro, parlamentarul ne-a explicat ce are de transmis universităților care susțin predarea identității de gen și ce a văzut acesta când a fost în Statele Unite ale Americii.

Digi24.ro: Universitățile spun că amendamentul depus de dumneavoastră afectează cursurile privind identitatea de gen și materia academică. Potrivit SNSPA, contravine și anumitor paragrafe din Constituție.

Cristian Vasile Lungu: „Pot să vă spun situația de la Cluj, pentru că acolo activez. Ieri, UBB Cluj a emis un comunicat pe pagina lor oficială de Facebook, la care am răspuns cu un memoriu și în urma acestui memoriu dânșii și-au retras azi-noapte comunicatul. Nu cunosc situația de la SNSPA.”

Digi24.ro: Ei spun că textul adoptat contravine principiului constituțional al egalității de șanse și pe cel al libertății de exprimare. Și, de asemenea, că contravine legii pentru prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discrimnare, legii egalității de șanse între femei și bărbați și altor acorduri internaționale, cum ar fi Convenția pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor a ONU, legislația UE.

Cristian Vasile Lungu: „Am să răspund exact cum am răspuns și UBB aseară. I-am întrebat pe cei din rectoratul UBB dacă dânșii acceptă ca elevii născuți băieți, cu organe sexuale masculine, și care activează în acest moment la UBB, dar care clamează că sunt de fapt fete, au dreptul să participe în competițiile sportive de la UBB rezervate doar fetelor, sau dacă acești băieți care clamează că sunt de fapt fete, dar ei sunt cu organe sexuale masculine pot să utilizeze toaletele și dușurile fetelor din interiorul clădirilor Universității Babeş-Bolyai. Pun aceeași întrebare și conducerii SNSPA. Dacă este cazul, trebuie să știm lucrurile acestea. Dacă în acest moment sunt băieți care invadează toaletele și dușurile fetelor doar pentru că ei se simt astăzi băieți, mâine fete din nou, poimâine băieți, dacă SNSPA le-a dat dreptul acestor băieți să utilizeze dușurile și toaletele fetelor, colegelor lor, practic, din SNSPA.”

Digi24.ro: Dar știți de astfel de cazuri?

Cristian Vasile Lungu: „Nu știu. Dar dânșii se pare că asta susțin, prin ceea ce îmi spuneți dumneavoastră. Eu n-am văzut comunicatul.”

Digi24.ro: Nu susțin asta. Ei pornesc de la premisa că afectează unele activități și materii didactice privind discriminarea de gen, egalitatea de șanse între femei și bărbați.

Cristian Vasile Lungu: „Proiectul meu de lege asta interzice, practic, împărțirea conceptelor de sex biologic și gen, adică revenim la ceea ce exista până acum doi ani de zile în România, conform Statutului de drept de la Roma din ’98, la care România a fost parte. Noi abia acum doi ani de zile, prin Convenția de la Istanbul, am transpus legislația națională prima dată, separarea aceasta a celor două concepte, de gen și de sex. Proiectul meu de lege readuce normalitatea, firescul, în sensul că vom considera în instituțiile academice din România că cele două concepte sunt practic același lucru.

Nu are legătură cu discriminarea împotriva femeilor, vă dați seama, a homosexualilor. Doamne ferește.

Bineînțeles că cei care vor ca acest proiect să fie îngropat, clamează diferite absurdități.”

Digi24.ro: Dar aceste universități spun că le afectează materia.

Cristian Vasile Lungu: „Atunci, revin și întreb. Voi emite și un memoriu către SNSPA. Nu este nicio problemă. Voi întreba: În aceste cursuri, profesorii, SNSPA, învață elevii de la SNSPA că cele două lucruri, sexul biologic și genul, sunt două concepte separate? Atunci, în consecință, le permit băieților care se simt mâine sau poimâine fete, să folosească toaletele și să intre în competițiile sportive destinate exclusiv fetelor de la SNSPA? Pentru că asta este consecința.

Așa a fost și în Statele Unite, sub administrația Obama. Erau invadate toaletele și dușurile fetelor de către băieții care simplu clamau că sunt fete, adică se simțeau fete, deși aveau organe sexuale masculine. Asta a fost aberația care a fost corectată de administrația Trump.”

Digi24.ro: De ce ați vrut tocmai acum să veniți cu acest amendament?

Cristian Vasile Lungu: „Propunerea mea legislativă e de anul trecut. Ea de 7 luni de zile este prin comisii, întoarsă de către cei de la USR, s-au luptat ca să-mi îngroape proiectul. A fost gândită anul trecut. Am avut și starea de urgență, urmată de starea de alertă, care a întârziat foarte mult. Ea trebuia undeva prin februarie să fie promulgată. Așa am calculat noi anul trecut.”

La momentul publicării acestui material, comunicatul Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prin care susține apărarea libertății și autonomiei academice, era încă pe site-ul instituției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...