De la mărire, la decădere. George Becali și ambițiile politice

Data publicării:
5257173-Mediafax Foto-Razvan Lupica-1

„Tot ce am făcut regret. Nu intram în politică, nu aveam problemele pe care le am. Mai eram condamnat acum?”, a declarat, ieri, George Becali, după aflarea sentinței.

George Becali lasă în urma sa un loc liber de deputat în Parlamentul României şi un altul în Comisia Juridică, ambele obţinute graţie PNL, pe listele căruia a candidat. Dintre toate comisiile deputaţilor, finanţatorul Stelei a cerut PNL să-l propună în cea juridică, alcătuită, de regulă, numai din parlamentari cu pregătire de specialitate. A motivat că se pricepe, pentru că are câţiva ani de Drept la bază. Ca membru al acestei Comisii, George Becali şi-a dat avizul pentru Mona Pivniceru, propusă în funcţia de ministru al Justiţiei.

George Becali a avut motive strict personale pentru a abandona Paralementul European:„Numai un stâlp de-ăsta costă cât un etaj de-ăla (vorbea despre coloanele de la Casa Poporului – n.r.). Păi, da nu, da... Nu este prea multă (marmură - n.r.). Mie-mi place foarte mult. Mie-mi place luxul. Îmi şi place şi eu chiar o să vin. Chiar n-o să chiulesc. Acolo, scaune de plastic de 10 euro, mese de plastic de 3 euro. Nu-mi place, da!”, spunea el comparând Parlamentul European cu Parlamentul României.

Pretenții de liberal 

Ca nou intrat în PNL, a ridicat pretenţii: „Nu stau dacă nu îmi dau funcții ceva de vicepreședinte, ce să stau ca simplu membru?Ținta mea este Antonescu președinte și eu președintele PNL!”

Primirea lui George Becali în PNL a fost criticată dur de liberali precum Neagu Djuvara, Andrei Chiliman, Ludovic Orban și Călin Popescu Tăriceanu. „Eu nu sunt coleg cu niciun Gigi Becali!”, declara înainte de alegeri fostul premier.

La nici patru luni de la intrarea în Parlament, George Becali a fost obligat să părăsească PNL, după ce a a fost condamnat de Curtea Supremă la trei ani cu suspendare în dosarul sechestrării celor care i-au furat maşina. „A fost o relație normală, civilizată, politică și umană”, rezuma liderul PNL, Crin Antonescu.

Cum a ajuns europarlamentar

Ambiţiile politice ale omului de afaceri George Becali datează din 2000. Şi-a încercat norocul la alegerile parlamentare din acel an, dar a ratat. În 2004 a cumpărat Partidul Noua Generaţie, care aprartinea fostului primar general Viorel Lis. Devenit preşedinte al partidului, a candidat şi la prezidenţiale, la care a obţinut doar 1, 77% din voturi. Cinci ani mai târziu, în timp ce se afla în arest preventiv, a intrat în PRM şi câteva luni mai târziu a candidat, împreună cu Vadim Tudor, la europarlamentare.

Anul trecut a demisionat din Parlamentul European şi s-a înscris în PNL.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri