Decizie finală a CCR: Călin Georgescu nu poate candida la alegerile prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
INSTANT_CG_PARCHET_IESIRE_029_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Calin Georgescu. Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Călin Georgescu nu poate candida la alegerile prezidențiale din luna mai, după ce Curtea Constituțională a României a respins marți contestațiile privind decizia Biroului Electoral Central de invalidare a candidaturii sale, a anunțat instituția. Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi, este definitivă și va fi comunicată BEC.

ACTUALIZARE 19.50 Potrivit comunicatului de presă emis de CCR, judecătorii constituționali au avut în dezbatere 16 contestații privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României.

Conform sursei citate, în urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a respins contestațiile formulate împotriva:

„– Deciziei Biroului Electoral Central nr.17D din 9 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii independente a domnului Nicușor-Daniel Dan și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;

– Deciziei Biroului Electoral Central nr.18D din 9 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, precum și a semnului electoral”, mai spune sursa menționată.

Hotărârile sunt definitive şi vor fi comunicate Biroului Electoral Central, mai spune Curtea.

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform documentului de presă.

Știrea inițială. Toate cele 11 contestații privind hotărârea BEC de respingere a candidaturii acestuia la alegeri au fost respinse. Judecătorii CCR mențin decizia BEC și spun că Georgescu nu poate candida la alegerile prezidențiale. 

De asemenea, judecătorii constituționali au respins cele cinci contestații la candidatura independentă a lui Nicușor Dan la prezidențiale deja validată de BEC.

CCR a avut în discuție, în ședința de marți,11 contestații la decizia BEC de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la scrutinul din luna mai, una dintre sesizări fiind formulată chiar de acesta.

Ce a reclamat Călin Georgescu la CCR

Călin Georgescu a precizat în contestaţia depusă la Curtea Constituţională, după respingerea candidaturii sale la Biroului Electoral Central, că BEC nu doar că nu şi-a îndeplinit singura atribuţie în materie, dar şi-a substituit competenţa exclusivă a CCR de a examina şi a verifica îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi de fond pentru candidatura la funcţia de preşedinte.

Călin Georgescu cere judecătorilor constituţionali, în sesizarea făcută, să dispună obligarea BEC de a comunica procesul verbal al şedinţei de duminică, în care a fost adoptată decizia şi a fost întocmit procesul verbal cu respingere a candidaturii sale, pentru a se putea constata şi dovedi, astfel, neregularităţile de ordin procedural care atrag nulitatea deciziei.

Contestația integrală formulată de Călin Georgescu la CCR poate fi accesată AICI.

El argumentează că BEC are ca atribuţie constatarea îndeplinirii doar a condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de Lege pentru candidaturi şi subsecvent, înregistrarea celor care îndeplinesc aceste condiţii, respectiv respingerea celor care nu le îndeplinesc.

„Dimpotrivă, în întreg cuprinsul deciziei contestate, BEC a analizat doar condiţii de fond suplimentare, decurgând indirect din alte prevederi constituţionale decât cele la care legea însăşi face trimitere şi care au fost decelate, pe cale de interpretare, în juridisprudenţa CCR”, a arătat Georgescu.

Acesta a adăugat că, prin felul în care a procedat, BEC nu doar că nu şi-a îndeplinit singura atribuţie în materie, dar şi-a substituit competenţa exclusivă a Curții Constituționale de a examina şi a verifica îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi de fond pentru candidatura la funcţia de preşedinte.

„Dacă am accepta că o hotărâre a CCR privind anularea alegerilor în cadrul unui proced electoral, cauzată de fapte atribuite, fie direct sau indirect, unuia dintre candidaţi, ar constitui fine de neprimire pentru înregistrarea de către BEC a oricărei candidaturi a respectivului cetăţean român sau motiv de anulare de către CCR a deciziei BEC de înregistrate a candidaturii sale, aceasta ar însemna, de facto, suprimarea perpetuă a dreptului constituţional de a fi ales, în ciuda îndeplinirii tuturor condiţiilor de formă şi de fond prevăzute de lege, adică a însuşi actului normativ care reglementează alegerea preşedintelui României”, mai arată contestația depusă de Călin Georgescu și semnată și de partidele AUR și POT.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
Digi FM
Momentul în care cutremurul de 6,2 grade a lovit Turcia, surprins dintr-un studio tv. Prezentatoarea a...
Pro FM
Cleopatra Stratan cântă din nou "Ghiță", într-o versiune modernă. Clipul i-a emoționat pe fani: "Auzul meu e...
Film Now
Sebastian Stan, primele declarații despre relația cu Annabelle Wallis: „Încerc să o păstrez doar pentru mine”
Adevarul
Virusurile care pot provoca cancer: specialiștii avertizează că unul din cinci decese oncologice ar putea fi...
Newsweek
O nouă recalculare de pensii va tăia din banii unor pensionari. În ce domeniu au muncit? Document
Digi FM
"L-am strigat pe nume, dar nu mi-a răspuns. Atunci am ştiut că nu mai era nimic de făcut". Medicul papei...
Digi World
Ce este memoria falsă. Cum își „inventează” creierul amintiri
Digi Animal World
Momentul când o familie din India s-a trezit un leu în bucătărie: „Ne așteptăm să vedem un păianjen în colț...
Film Now
Emma Watson la 35 de ani. De ce a ales să se retragă din lumina reflectoarelor și cu ce-și umple timpul: "Nu...
UTV
Ce îi lipsește cel mai mult Iuliei Vântur de când s-a mutat în India: „De România sunt conectată cu fire...