Declarația de patrimoniu. Gafă sau confuzie a premierului?

Data actualizării: Data publicării:
tudose 170706_SEDINTA_GUVERN_10_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Întrebat despre declarația de patrimoniu pe care românii vor fi obligați să o completeze de la 1 ianuarie 2018, după cum reiese din programul de guvernare al Cabinetului Tudose, premierul PSD a furnizat un răspuns ce sugerează fie că nu are cunoștință de această măsură pe care trebuie să o implementeze, fie că face o confuzie de termeni.

tudose 170706_SEDINTA_GUVERN_10_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Cum se va implementa declarația de patrimoniu, care face parte din programul de guvernare și ar trebui introdusă de la anul?”, a fost întrebarea adresată de jurnaliști premierului Mihai Tudose, la finalul primei ședințe de evaluare a noului Cabinet.

Deocamdată se lucrează la ea. Recunosc că și astăzi am vorbit în coaliție un pic despre tot ceea ce înseamnă patrimoniul național și este foarte, foarte mult de lucru”, a fost răspunsul recent instalatului prim-ministru PSD.

Ulterior, jurnaliştii l-au întrebat pe liderul PSD ce părere are despre reacţia premierului legat de declaraţia de patrimoniu. Să ajungem noi până acolo, a fost răspunsul lui Liviu Dragnea.

În programul de guvernare aprobat de Parlament o dată cu învestirea Cabinetului Tudose, se face referire la declarația de patrimoniu în contextul introducerii impozitului pe venitul global. „Începând cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF, ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor. În cadrul acestui impozit veniturile mai mici de 2.000 lei/lună vor fi scutite și se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investițiile și creșterea standardelor de sănătate și educație pentru populație. Totodată, începând cu 2018, vom implementa procedura depunerii declarațiilor de patrimoniu”, se arată în programul de guvernare PSD-ALDE.

Noțiunea de declarație de patrimoniu apărea și în programul de guvernare al Cabinetului Grindeanu. În plus, în acel document, se prevedea ca declarația de patrimoniu să fie „bază de plecare” pentru o declarație de venit global pe care ar fi trebuit să o completeze consultanții fiscali în numele membrilor gospodăriei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri