Declarația UE. Klaus Iohannis: O să-l chem pe ministrul de Externe pentru explicații

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis

Președintele Klaus Iohannis spune că nu a fost consultat cu privire la declarația UE privind mutarea ambasadelor în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, blocată de România, alături de Cehia și Ungaria. PSD face politică externă după ureche și riscă să scoată România din UE, a spus șeful statului.

Iată un nou exemplu că PSD guvernează foarte prost. Ei s-au folosit, acești pesediști, de lipsa unei clarități în legislația în vigoare și au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu președintele. Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, așa cum au făcut și salarizarea după ureche. Și iese prost”, a spus Iohannis.

Prin blocarea unei declarații, iată că, dintr-o dată, România este readusă la marginea Uniunii împreună cu țări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esență mai degrabă eurosceptică. Vreau să reamintesc acestor pesediști că românii sunt proeuropeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente antieuropene care vin pe linia PSD, pe linia unei guvernări contraperformante, aceste măsuri riscă realmente să ne scoată din Europa.

Așa ceva nu se poate, nu este admisibil ca PSD, printr-o guvernare după ureche, să ia din ce în ce mai des decizii care - eu sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului și nu de la nivelul Guvernului - să ne aducă în marginea Europei. Românii își doresc să fie parte din nucleul Europei”, a adăugat președintele.

Iohannis a adăugat că îl va chema pe ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

Să-mi explice ce și cum s-a discutat și care a fost motivația pentru măsura care s-a luat”, a spus Iohannis.

El a adăugat că nu s-a făcut niciun pas în nicio direcție în ceea ce privește o eventuală mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ambasada nu poate fi mutată fără acordul meu. Punct. Indiferent cine ce spune”, a precizat Iohannis.

 

Ministerul român de Externe confirmă că a blocat, alături de Ungaria și Cehia, adoptarea unei declarații comune, în numele Serviciului de Acțiune Externă al UE, referitoare la Israel și mutarea ambasadelor la Ierusalim. MAE face aceste precizări într-un comunicat de presă, la câteva ore după ce în presa israeliană apăruseră informații referitoare la blocarea unei declarații la nivel european cu privire la mutarea ambasadelor la Ierusalim.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri